Кремъл обяви, че западноевропейските държави трябва да участват в разговори за нов договор за контрол над ядрените оръжия между Русия и САЩ след отмяната на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, информира "Ройтерс".

Китайските рани, руската сол и пръста на Макрон

Китайските рани, руската сол и пръста на Макрон

Макрон е камъкът, който раздвижи водите на иначе инертното езеро на европейската политика, лепенето на етикетите за него е трудно начинание. Мартин Табаков обаче проследява някои по-резки движения на Макрон

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Москва подкрепя коментара на френския лидер Еманюел Макрон, че западноевропейските държави трябва да участват на преговорите.

Вчера президентът на Франция Еманюел Макрон се обяви за необходимостта от създаване на нов договор за стратегическите ядрени оръжия. "Важно е да имаме стратегически диалог с Русия", призова той.

Песков също коментира планираното от НАТО увеличение на разходите за отбрана. Той отбеляза, че Москва е права да се тревожи от експанзията на Алианса на изток и политиката на сдържане.

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

Разговорите ще се проведат в луксозен хотел до Уотфорд

"Виждаме, че НАТО провежда действия с цел сдържане и експанзия по отношение на страната ни. Това само може да ни притесни", каза Песков.

По думите му Русия няма да бъде въвлечена в скъпа въоръжена надпревара въпреки поведението на НАТО.

Междувременно Макрон отново каза, че държи на думите си за "мозъчната смърт" на НАТО, като отбеляза, че е провокирал точния дебат за посоката на Алианса.

Преди срещата на върха на НАТО в Уотфорд Макрон беше запитан от журналист дали стои зад думите си. "Да, напълно. Реално ни позволи да проведем някои важни дебати", отговори той.

НАТО не е посредник между Турция и Гърция

НАТО не е посредник между Турция и Гърция

Позиция на Столтенберг

Според него дебатите обхващат въпроси като как да създадем траен мир в Европа и да разясним кой е врагът.

Мисля, че е наша отговорност да отговорим на двусмислието, което може да бъде вредно и да проведем реален стратегически дебат. Започна и аз съм доволен, каза още той.

В началото на август Русия и САЩ прекратиха изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват.

През февруари САЩ започнаха изтеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, като обвиняват Москва в разработване на ракети, които са в нарушение на споразумението. Москва предприе реципрочни мерки и напусна договора.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).