Президентът на Франция Еманюел Макрон се обяви за необходимостта от създаване на нов договор за стратегическите ядрени оръжия, информира "Ройтерс".

Той обяви предложението си по време на разговори с американския лидер Доналд Тръмп преди срещата на върха на НАТО в Лондон.

Макрон не се отрича от думите си за "мозъчната смърт" на НАТО

Макрон не се отрича от думите си за "мозъчната смърт" на НАТО

Макрон сряза Тръмп: "Нека бъдем сериозни"

Според него Европа трябва да стане част от това ново споразумение, което той определи като "фундамента на сигурността" след прекратяването на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват.

Макрон подчерта също така, че стабилността в Европа зависи от диалога с Москва, добавяйки, че статуквото не е най-доброто решение при сегашното състояние на нещата. Макрон поиска нова природа на отношенията с Русия и стратегически диалог с Москва.

"Важно е да имаме стратегически диалог с Русия", призова той, но в същото време предупреди, че Алиансът трябва да го направи предпазливо.

Франция се отцепва от НАТО след оскърбителния коментар на Макрон, вижда Доналд Тръмп

Франция се отцепва от НАТО след оскърбителния коментар на Макрон, вижда Доналд Тръмп

Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в Лондон преди двудневната среща на върха на НАТО

В началото на август Русия и САЩ прекратиха изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват.

През февруари САЩ започнаха изтеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, като обвиняват Москва в разработване на ракети, които са в нарушение на споразумението. Москва предприе реципрочни мерки и напусна договора.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).