Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че застава зад коментарите си, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт" и че трансатлантическият съюз за сигурност трябвало да бъде ясен за това каква е основната му цел, съобщава "Ройтерс".

Говорейки на пресконференция заедно с американския си колега Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на високо равнище на НАТО, Макрон изтъкна, че западният военен алианс дори не може да постигне съгласие за съвременно определение на тероризма.

Междувременно Макрон обвини Турция, съюзник в НАТО, че "понякога" колаборира с проксита на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Френският държавен глава също така разкритикува Анкара за закупуването на противоракетната система С-400 от Русия, изтъквайки, че Анкара, като член на НАТО, технически не може да придобива противовъздушните системи.

Макрон подчерта също така, че стабилността в Европа зависи от диалога с Москва, добавяйки, че статуквото не е най-доброто решение при сегашното състояние на нещата.

Франция се отцепва от НАТО след оскърбителния коментар на Макрон, вижда Доналд Тръмп

Франция се отцепва от НАТО след оскърбителния коментар на Макрон, вижда Доналд Тръмп

Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в Лондон преди двудневната среща на върха на НАТО

Междувременно Тръмп, седящ до френския президент, се опита да предложи, че Франция трябва да приеме някои от заловените бойци на ДАЕШ в Сирия, на което Макрон мигновено му отвърна, като го скастри.

"Имаме огромно количество заловени бойци, бойци на ДАЕШ в Сирия. Всички те са арестувани, но много са от Франция, много са от Германия, Великобритания", каза Тръмп, допълвайки: "Те са предимно от Европа ... бихте ли искали някакви хубави бойци на ДАЕШ? Мога да ви ги дам. Можете да вземете всеки, когото искате."

"Нека бъдем сериозни", отвърна му Макрон, изтъквайки: "Последната бройка бойци са бойците, идващи от Сирия, от Ирак. Вярно е, че имате чуждестранни бойци, идващи от Европа, но това е мъничко малцинство от цялостния проблем, който имаме ... второ, някои от чуждестранните бойци са в Ирак заради - имаме хуманитарен подход за деца, много организиран, и ще имаме подход, според който ще разглеждаме всеки отделен случай. Но трябва да приключим войната срещу ДАЕШ и да не правим каквито и да е грешки. Проблем номер едно не са чуждестранните бойци. Това са бойци на ДАЕШ под контрол и имате все повече и повече такива бойци заради ситуацията днес."

"Ето защо той е голям политик", каза Тръмп, опитвайки се да се възстанови от критиките на Макрон, допълвайки: "Това беше един от най-големите неотговори, които съм чувал. И това е ОК."

Тръмп от своя страна обяви, че ще гледа да наложи санкции на Турция заради закупуването на руската ракетна система С-400, обвинявайки предшественика си Барак Обама, че не е продал на Анкара американска противоракетна система ("Пейтриът").