НАТО е готов да отговори на военни заплахи от страна на Китай, което е коренно нова задача за алианса, по-рано насочена единствено към възпиране на СССР и Русия, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в навечерието на срещата на върха на алианса в Лондон, съобщава ТАСС.

"НАТО е готов да отговори на военни заплахи от Китай. Няма да преместим НАТО в Южнокитайско море, но трябва заедно да реагираме на заплахи от Китай, включително в киберпространството. Това е фундаментално нова задача за НАТО, по-рано насочена само към СССР и Русия", коментира той.

"Наблюдаваме промени в глобалния свят и мощният възход на Китай е един от тях", допълва той.

Според Столтенберг, Пекин е създал междуконтинентални и хиперзвукови ракети, които могат да достигнат Европа. Генералният секретар на НАТО също отбеляза "огромния икономически потенциал" на КНР.

Столтенберг: НАТО в Полша и балтийските страни е мощен сигнал за Русия

Столтенберг: НАТО в Полша и балтийските страни е мощен сигнал за Русия

"НАТО няма списък с врагове... просто реагираме... променяме потенциала за реакция"

Преди това страните от НАТО решиха да поемат контрола и в бъдеще да ограничат използването на китайски технологии при разработването на безжични комуникационни системи 5G, както и във високотехнологичното военно оборудване.

Генералният секретар на НАТО също отбеляза, че алиансът трябва да осигури присъствието си в Арктика, но не и да позволи нарастване на напрежението с Русия в региона.

НАТО трябва да бъде подготвен за разполагане на големи сили в чужбина за борба с тероризма или за реагиране на местни кризи, както беше в Афганистан и на Балканите.

"Твърдо вярвам, че НАТО трябва да бъде в състояние да разположи големи групи сили в чужбина като част от антитерористичните операции или да отговори на местните кризи, както беше на Балканите или Афганистан. Трябва да можем да го направим отново по всяко време", обясни той.

Франция се отцепва от НАТО след оскърбителния коментар на Макрон, вижда Доналд Тръмп

Франция се отцепва от НАТО след оскърбителния коментар на Макрон, вижда Доналд Тръмп

Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в Лондон преди двудневната среща на върха на НАТО

Столтенберг заяви, че не е правилно да поставя под въпрос гаранцията за сигурност на Западния алианс, но че той работи за решаване на спорa с Турция относно отбранителните планове за Прибалтика, съобщава "Ройтерс".

Относно това, дали въпросът може да бъде решен до края на срещата на върха в Лондон, той каза: "Няма да обещавам това, но това, което мога да кажа, е, че работим. Но не е като да няма план на НАТО за защита на балтийските страни."

След закуска с Тръмп, Столтенберг заяви, че НАТО все още има силна подкрепа от страна на САЩ и посочва един "голям парадокс", докато хората подлагат на съмнение трансатлантическите връзки, гражданите подкрепят НАТО. "Имаме лоша реторика, но изключително добра същност", допълва той.

Еспър отново обикаля Азия, с фокус Китай, заплаха за глобалната доминация на САЩ

Еспър отново обикаля Азия, с фокус Китай, заплаха за глобалната доминация на САЩ

Военни в Корея определят САЩ за хлъзгав съюзник