Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военното присъствие на алианса в Полша и балтийските страни е сигнал за Русия за способността на целия блок да реагира.

"С присъствието си в Полша и балтийските страни силите на НАТО изпращат много мощен сигнал към Русия: в случай на атака срещу Полша или балтийските страни целият съюз ще отговори", заяви Столтенберг пред полския Rzeczpospolita, германския Suddeutsche Zeitung и испанския El Pais.

В отговор на въпроса дали Русия е враг на НАТО, генералният секретар увери, че съюзът "не квалифицира Русия по този начин. Ние просто реагираме, когато има такава нужда", коментира той.

"На първо място, НАТО няма списък с врагове. Защото не виждаме непосредствена заплаха за нито един от нашите съюзници. Въпреки това виждаме все по-несигурна и непредсказуема среда за сигурност. Ето защо ние променяме потенциала си за реакция, включително на кибер заплахи или космическото пространство".

"Първо, ние имаме планове да защитим този регион. Второ, ние имаме не само планове, но и бойни възможности, които са по-големи от всякога. Имаме войници и сили за бърза реакция там", отговаря той на въпрос относно изявленията на Турция.

"Планираме нови решения за повишаване нивото на бойна готовност в този контекст в Лондон. Не става въпрос само за факта, че ще има повече сили, но и за възможността за бързото им придвижване до този регион. Това е всичко, което мога да кажа".

САЩ призова Турция да спре да пречи на отбранителния план за Прибалтика и Полша

САЩ призова Турция да спре да пречи на отбранителния план за Прибалтика и Полша

Иска единодушна подкрепа за отбрана на Полша, Литва, Латвия и Естония срещу Русия

Ще има много аплодисменти, когато лидерите на НАТО се съберат в Лондон, за да отпразнуват седем десетилетия от най-успешния военен съюз в историята, пише "Ройтерс".

Но с френски президент, който го определя в "мозъчна смърт", турски президент, който атакува съюзници на САЩ и купува руско оръжие, и американски президент, който поставя под въпрос цялата бъдеща защита на Запада - политическото бъдеще на НАТО за първи път изглежда доста съмнително.

"Въпросът е, докато празнуваме 70 години, махаме ли като празнуващи или хората смятат, че се давим", коментира високопоставен европейски дипломат в НАТО.

Кралица Елизабет е домакин на лидерите в Бъкингамския дворец. Но дори британските домакини, от поколения най-ентусиазирани поддръжници на трансатлантическото партньорство, са разединени от проекта си за напускане на ЕС и разсейвани от избори следващата седмица.

Йенс Столтенберг твърди, че въпреки кавгите, алиансът е в добро здраве, като засилва способността си да изпълнява основната си мисия и да защитава Европа след анексията на Крим от Русия през 2014 г.

"Сблъскваме се с парадокс. Да, имаме някои различия, но реалността е, че правим повече заедно, отколкото в продължение на много години", заяви Столтенберг пред "Ройтерс". 

Лидерите се споразумяват за нов бюджет за 2021-2024 г., който намалява приноса на САЩ за финансиране на съюза. Те одобряват нова стратегия за наблюдение на нарастващата военна активност в Китай и за първи път определят космоса като област на война, заедно с въздуха, сушата, морето и компютърните мрежи.

И все пак съюзниците помнят Тръмп от последната среща на върха на НАТО през юли 2018 г. сега ще трябва да се изправят и срещу двама други президенти, които критикуват НАТО: Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган.

САЩ и Столтенберг критикуват Макрон - ЕС не може без ядреното възпиране на НАТО

САЩ и Столтенберг критикуват Макрон - ЕС не може без ядреното възпиране на НАТО

"САЩ полага огромни усилия" и иска максимално единство с Европа в рамките на НАТО

Макрон разтърси алианса миналия месец, когато публично постави под въпрос главния принцип на НАТО, че нападение срещу един член е атака срещу всички.

Неговото разочарование от изтеглянето на американските войски от Сирия през октомври, което постави началото на едностранното настъпление на Турция в Северна Сирия, накара Макрон да опише съюза в "мозъчна смърт", тъй като той отсъстваше липса на стратегия.

Ердоган блокира военните планове на НАТО за защита на Прибалтика и Полша в знак на протест. Той също се противопостави на своите съюзници за руски системи С-400, въпреки заплахата от американски санкции.

Източноевропейците обмислят дали да се противопоставят на Ердоган на срещата в Лондон, коментира висш дипломат, но те се нуждаят от неговата подкрепа срещу Русия, която разработва нови ракети, способни да ударят Европа.

Френско-германско предложение ще създаде работна група, която да разгледат бъдещата политическа роля на съюза, като представят доклад до следващата планирана среща в края на 2021 г.

Притесненията за Русия може да се окажат обединяващ фактор, заявиха дипломатите.

Ердоган обяви Русия за основен партньор, а НАТО трябва да се обнови

Ердоган обяви Русия за основен партньор, а НАТО трябва да се обнови

"Ние подкрепяме продуктивното сътрудничество с Китай - нарастваща сила"

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е готов да призове за единство на НАТО на фона на нарастващото напрежение във военния блок, съобщава БиБиСи.

"Позицията на премиера е, че НАТО е най-трайният и успешен съюз във военната история и че той продължава да се приспособява към развиващите се заплахи", коментира говорителят на премиера.

"Това е крайъгълен камък на евроатлантическата сигурност и помага да се пазят милиарди хора. Премиерът ще подчертае, че всички членове трябва да бъдат обединени зад споделени приоритети, за да може НАТО да се приспособи към предстоящите предизвикателства", допълва говорителят.

Малко преди юбилейната среща на върха министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър призова Турция да спре да пречи на отбранителния план на НАТО за Прибалтика и Полша.

Но светът се промени драстично от основаването на НАТО. Той е много по-различен от света от 90-те години, в който НАТО се радваше на победата си в Студената война, коментира Джонатан Маркус за БиБиСи.

Определението на президента Макрон за "мозъчна смърт" може и да е малко преувеличено, но той има право.

Лидерите на НАТО трябва да се върнат към стратегиите, към това, накъде трябва да се насочи алиансът.

Как ще се бори с руската заплаха, необходимо ли е да преосмисли стратегията си. Трябва ли НАТО да има общ подход към Китай и какви трябва да бъдат приоритетите на НАТО в 21-ви век, допълва БиБиСи.

Следващата заплаха за НАТО са собствените му лидери

Следващата заплаха за НАТО са собствените му лидери

Политическите разриви подкопават военния прогрес на алианса