Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър призова Турция да спре да спре да пречи на отбранителния план на НАТО за Прибалтика и Полша.

В интервю за "Ройтерс" преди срещата на върха в НАТО, Еспър предупреди Анкара, че "не всеки вижда заплахите, които те виждат" и добави, че няма подкрепи определянето на сирийските кюрди за терористи.

Той призова Анкара да се съсредоточи върху по-големите предизвикателства пред НАТО.

"Посланието до Турция ... е, че трябва да продължим напред по тези планове за реакция и това не може да бъде спирано от техните собствени особени притеснения", обясни Еспър, докато лети за Лондон.

Ердоган обяви Русия за основен партньор, а НАТО трябва да се обнови

Ердоган обяви Русия за основен партньор, а НАТО трябва да се обнови

"Ние подкрепяме продуктивното сътрудничество с Китай - нарастваща сила"

"Единството на алианса, готовността на съюза, означава, че се фокусираме върху по-големите проблеми - по-големият въпрос е готовността на НАТО. И не всеки е готов да се подпише под техния (на Турция) дневен ред. Не всеки вижда заплахите, които виждат те".

НАТО се нуждае от официално одобрение от всички 29 членове за плана за подобряване на отбраната на Полша, Литва, Латвия и Естония срещу всяка заплаха от съседна Русия.

Спорът преди на срещата на върха за 70-годишнината на алианса, е знак за дълбоки разделения между Анкара и Вашингтон по всичко въпроси - от войната в Сирия до нарастващите отбранителни отношения на Турция с Русия.

Турция иска НАТО официално да признае кюрдските милиции, основният компонент на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили за терористи и се гневи, че съюзниците й са оказали подкрепа на милициите.

Анкара обвини Вашингтон за сегашната безизходица.

Помпео не иска Турция да тества С-400 с американски F-16

Помпео не иска Турция да тества С-400 с американски F-16

Анкара "да се отдалечи от пълното оперативно използване на С-400"

На въпрос дали Вашингтон може да се съгласи да определи милициите за терористи, Еспър отговори: "Не бих подкрепил това".

"Ще се придържаме към позициите си и мисля, че и НАТО ще го направи", обясни Еспър.

Проблемът е най-новият източник на конфронтация между съюзниците от НАТО, които се карат и за закупуването от Турция на руските системи С-400, които според Вашингтон са несъвместими със защитата на НАТО и представляват заплаха за американските F-35.

През юли Вашингтон заяви, че премахва Турция от програмата F-35 и предупреди за възможни американски санкции.

Двама сенатори от САЩ притиснаха администрацията на Тръмп в понеделник да наложи санкции на Турция заради закупуването на руската система за противоракетна отбрана и заявиха, че неизпълнението на това е изпратило "ужасен сигнал".

Русия и бойната готовност – основни теми на срещата на върха на НАТО

Русия и бойната готовност – основни теми на срещата на върха на НАТО

Това обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг