Действията на Турция по отношение на използването на руската система за противоракетна отбрана С-400 предизвиква "притеснение", заяви американският държавен секретар Майк Помпео, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

По думите му, преговорите между Вашингтон и Анкара за разрешаване на проблема все още са в ход.

Помпео заяви, че Съединените щати са дали ясно на Турция да разбере, че Вашингтон иска Анкара "да се отдалечи от пълното оперативно използване на оръжейната система С-400".

Турция тества способностите на С-400 с F-16

Турция тества способностите на С-400 с F-16

Руската система ще прихваща американските самолети над Анкара

"Да, това е притеснително", обясни Помпео, попитан за информацията, че военни самолети F-16 прелитат над Анкара, за да изпробват новата руска ракетна система С-400.

В същото време Помпео потвърди, че САЩ и Турция продължават да водят диалог, опитвайки се да намерят изход от ситуацията, която се разви, след като Анкара закупи С-400 от Москва. "Надяваме се ... Все още преговаряме с турците, все още се опитваме да разрешим ситуацията".

Той отказа да отговори на въпроса дали има някакво особено значение по отношение на евентуалното прилагане на санкции срещу Анкара. "Не искам да изпреварвам онова, което президентът може или не може да направи".

Ердоган призова турците да изоставят долара и да се върнат към турската лира

Ердоган призова турците да изоставят долара и да се върнат към турската лира

Планира и производство на собствен изтребител до 5-6 години

САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция

Анкара и Вашингтон се сблъскаха за С-400, която според Вашингтон не е съвместима със защитните сили на НАТО и представлява заплаха за изтребителите F-35.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе домакин на турския си колега Ердоган в Белия дом по-рано този месец за среща, която Тръмп определи като "прекрасна".

Въпреки това, не е ясно дали двамата съюзници в НАТО са постигнали някакъв пробив по отношение на задънената улица със С-400.

Турция разработва взаимодействието между С-400 и F-35

Турция разработва взаимодействието между С-400 и F-35

Анкара няма намерение да изостави едно от оръжията в полза на другото