Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е казал на американския си колега Доналд Тръмп по време на разговорите им във Вашингтон миналата седмица, че Турция няма да се откаже от руските системи за противоракетна отбрана С-400, които закупи тази година, въпреки протестите на своя съюзник в НАТО, съобщава "Ройтерс".

Тръмп и Ердоган разочаровани от изказването на Макрон за НАТО

Тръмп и Ердоган разочаровани от изказването на Макрон за НАТО

Френският президент заяви, че НАТО е в мозъчна смърт

Ердоган и Тръмп проведоха разговори в Белия дом, за да преодолеят нарастващите различия между съюзниците. Вашингтон настоя, че С-400 представляват заплаха за техните изтребители F-35 и изключиха Турция от програмата за производството на изтребителите, в която тя е купувач и производител. Освен това те предупредиха за американски санкции във връзка със сделката, но все още не са ги наложили.

Говорейки пред членове на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Ердоган също така е разкрил, че е казал на Тръмп, че ако САЩ поддържат своята "безкомпромисна позиция" по отношение на F-35, Турция ще трябва да търси алтернативи за посрещане на средносрочните си нужди по отношение на отбраната.

Ердоган: САЩ все още не са преодолели мисленето от Студената война

Ердоган: САЩ все още не са преодолели мисленето от Студената война

Турция иска да е приятел и с Русия, и със САЩ

"Казахме на Тръмп, че няма да направим крачка назад във връзка със С-400. Съгласихме се да разрешим проблема. Още веднъж обясних как подходихме към закупуването на С-400, а той призна нашата невинност. Още веднъж говорих за несправедливостта на проблема с F-35. Ние не сме клиенти, а партньори, вече сме платили 1,4 млрд. долара. Ако не се разберем, тогава ще започнем да търсим алтернативи в средносрочен план", подчерта Ердоган.

САЩ многократно са възразявали срещу закупуването на С-400 от страна на Анкара, изтъквайки, че оръжейната система е несъвместима със стандартите за сигурност на НАТО и може да компрометира операциите на новите изтребители F-35 от пето поколение. Вашингтон призова Турция да отмени сделката с Русия и вместо това да придобие системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" от САЩ.

През юли САЩ прекратиха участието на Турция в програмата за F-35, добавяйки, че страната ще бъде напълно отстранена от проекта до края на март 2020 г.

Ердоган: Ако САЩ не ни доставят нашите Ф-35,  произвеждаме турски изтребители

Ердоган: Ако САЩ не ни доставят нашите Ф-35, произвеждаме турски изтребители

Все още има терористи в планираната зона за сигурност в Северна Сирия