Турция работи по въпроса за взаимодействието между системите С-400 и изтребителите от пето поколение F-35, съобщи министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, цитиран от "Анадолу".

"Процесът на разполагане на С-400 на турска територия продължава, както и обучението на турски военни специалисти в Русия. Работи се по въпроса за съвместимостта на С-400 и F-35. Надявам се, че тези усилия ще доведат до положителен резултат", обяснява той.

Акар подчерта, че Анкара няма намерение да "изостави едно от видовете оръжия в полза на друго. Дори ако руските системи не могат да работят паралелно с F-35, тогава ще намерим най-удобната формула за действие".

Турският министър уверява, че републиката "няма намерение да преразгледа договора за С-400 с Руската федерация. Тези системи ще поемат бойни задължения. Всичко върви по план, нека никой да не се съмнява в това".

Ердоган казал на Тръмп, че Турция няма да се откаже от руските С-400

Ердоган казал на Тръмп, че Турция няма да се откаже от руските С-400

Тръмп признал невинността на Турция по въпроса

В Анкара се провеждат преговори между турски и американски служители, по време на които страните разглеждат възможността за разрешаване на разногласия по отношение на доставката на руските системи за ПВО в републиката.

Турският президент Тайип Ердоган заяви на 19 ноември, че е информирал американския си колега Доналд Тръмп за невъзможността Анкара да се откаже от руските системи.

През септември 2017 г. Русия обяви сключването на договор с Турция за доставка на С-400 на стойност 2,5 млрд. долара. Договорът предполага частичен трансфер на производствени технологии на турска страна. Първите доставки започнаха на 12 юли.

САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли говорителка на Белия дом в писмено изявление заяви, че решението да придобие руската система за ПВО С-400 прави невъзможно участието в американската програма за изтребители F-35 от пето поколение.

Турция отрича да е близо до сделка за руски Су-35

Турция отрича да е близо до сделка за руски Су-35

А Пентагонът няма намерение да връща Турция към програмата F-35