Турският министър на отбраната Хулуси Акар отхвърли по-ранните съобщения, че Анкара е в процес на интензивни преговори за закупуването на руските изтребители Су-35, според информацията на Haberler, цитирана от "Спутник".

Съобщава се, че коментарите са направени по време на прием, организиран от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 29 октомври.

По-рано държавният турски вестник "Дейли Сабах" съобщи, че Москва и Анкара са близо до постигане на сделка за изтребители Су-35, позовавайки се на местни източници.

Това бе описано и от водещата медия за сигурност и отбрана "Дефенс Нюз", който твърди, че страните са в "напреднал етап на преговори" относно потенциалната покупка на два ескадрили Су-35. 

"Потенциалната сделка за Су-35 има стратегическа стойност за руснаците. Москва може по този начин да се съгласи да даде на Анкара изгодна цена, напомняща на сделката за С-400", е коментирал висш турски представител, според медията.

От своя страна Пентагонът заяви вчера, че "няма промяна за връщане на Турция към програмата F-35. Системата за ПВО С-400, която е несъвместима с F-35, остава в Турция".

САЩ многократно заплашват Анкара със санкции след споразумението, но Турция отказа да отмени договора, като подчертава, че закупуването на С-400 не е свързано със сигурността на F-35 или НАТО. След това Турция бе спряна от участие в програмата F-35, по която бе поръчала повече от 100 изтребителя F-35.

Турция и Русия договарят 36 изтребителя Су-35

Турция и Русия договарят 36 изтребителя Су-35

Договарят и съвместно производство на компоненти, оръжия и боеприпаси