Анкара и Москва са близо до сключване на споразумение за доставка на Турция на 36 изтребителя Су-35, съобщава "Дейли Сабах".

Официалните представители също обсъждат възможното участие на Турция в производството на някои компоненти от изтребителите, включително прецизни оръжия и боеприпаси.

При посещение на MAKS-2019 през август, Ердоган видя най-новото поколение руски стелт самолети, изтребителят Су-57, изтребителите Су-35, военният вертолет Ка-52 и транспортният хеликоптер Ми-38.

Русия преговаря с Турция за изтребители Су-35

Русия преговаря с Турция за изтребители Су-35

И предлага на Гърция модернизация на С-300 и производство на "Калашников"

Скоро след посещението на Ердоган, Сергей Чемезов, ръководителят на руския държавен производител "Ростек", заяви, че би желал да продадат на Турция военния самолет за въздушно превъзходство, ако Анкара "изрази желание".

Турция има проблеми със САЩ заради сделката си с Русия за ракетни системи С-400.  САЩ спря Турция, член на НАТО, от своята програма за изтребители F-35 в отговор на покупката на Анкара.

Вашингтон твърди, че С-400 би бил несъвместим със системите на НАТО и излага F-35 на възможна руска намеса.

Турция подчертава, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за съюза и отказа да се оттегли от сделката.

Путин и Ердоган заговориха за съвместно производство на военна техника

Путин и Ердоган заговориха за съвместно производство на военна техника

До края на годината по газопровода "Турски поток" ще потече руски газ към Турция