Русия и Турция водят разговори за евентуалната продажба на руски изтребители "Сухой" Су-35 на Турция, но е твърде рано за конкретика, съобщава "Ройтерс".

Турция е в противоречие със САЩ по отношение на закупуването на руски ракетни системи С-400, които според Вашингтон не са съвместими със защитните сили на НАТО и представляват заплаха за изтребителите F-35 Lockheed Martin.

САЩ готви нова оферта за Patriot и F-35 на Турция

САЩ готви нова оферта за Patriot и F-35 на Турция

Вашингтон и Анкара готвят споразумение за свободна търговия за постигане на оборот от 100 милиарда долара

Русия предлага на Гърция съвместно производство на щурмови "Калашников", коментира пред "РИА новости" директорът на Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев.

"Преди няколко години, по искане на гръцката страна, разработихме въпроса за организирането на съвместно производство на щурмови оръжия "Калашников" на базата на гръцкото предприятие "Отбранителни системи". Ние изпратихме съответните предложения на гръцката страна".

Русия е готова модернизира гръцките С-300, допълва Шугаев. "Руската страна многократно предлага на гръцката страна да организира модернизация на системата, но засега все още не сме подходили към въпроса за модернизацията, включително и очевидно, заради общата атмосфера на санкции и политиката на страните от ЕС и НАТО спрямо Русия".

С-300 е отдавна в Гърция, "днес говорим за поддържане в добро състоянието, в което трябва да бъде, за да изпълнява функциите си за противовъздушна отбрана. Договорът за следпродажбено обслужване е в сила. Животът на ракетите е удължен".

Русия е заинтересована да поддържа боеспособността на гръцките въоръжени сили и вижда перспективи за по-нататъшното развитие на отношенията в областта на военно-техническото сътрудничество.

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Средиземноморието е ключово за Русия и за достъп до Южна Европа, Близкия Изток и Северна Африка