От средата на 2018 г. Турция е изправена пред нарастващи финансови проблеми, като лирата се обезценява след няколко кръга на повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ и на фона на засиленото геостратегическо напрежение със своите съюзници от НАТО.

Турският президент Реджеп Ердоган призова турците да конвертират чуждестранната си валута в турска лира, като ги помоли да "оставят долара", съобщава "Спутник".

"Оставете долара и всичко останалото. Нека се обърнем към парите си, турската лира. Турската лира вече не губи стойност. Нека покажем патриотизма си така", коментира Ердоган.

Военната операция на Турция обезцени лирата спрямо щатския долар

Военната операция на Турция обезцени лирата спрямо щатския долар

Лирата се обезцени до 5,88 за долар спрямо 5,8740

"В нашата икономика процесът на възстановяване е в разгара си. Всички числа показват това. А още ни казват, че потъваме... Всеки, който повярва в страната и инвестира в нея, спечели и ще продължи да печели", допълва той.

През 2019 г. лирата спада с още 10%, тъй като турското правителство забави ключовите икономически реформи на фона на нарастващото политическо напрежение в страната.

Миналата година турската национална валута се срина на фона на геополитическото напрежение и влошаването на отношенията със САЩ.

Турция тества способностите на С-400 с F-16

Турция тества способностите на С-400 с F-16

Руската система ще прихваща американските самолети над Анкара

Лирата е под натиск, откакто Белият дом обяви изтеглянето на американските войници от сирийския регион до границата с Турция. Впоследствие военната операция принуди международната общност да осъди действията на Анкара

В средата на септември миналата година централната банка повиши основната си ставка с 625 базисни пункта до 24% годишно, което спомогна за укрепването на турската лира.

Реджеп Ердоган добави също, че Турция планира да има собствен собствен изтребител, произведен на местно ниво, след 5-6 години и на фона на продължаващ спор със САЩ за закупуване на самолети F-35.

През ноември, "Дейли Сабах" съобщи, че Анкара и Москва са близо до сключване на споразумение за доставка на Турция на 36 изтребителя Су-35.

В края на август, Ердоган обяви, че Москва и Анкара водят преговори за доставката на руски изтребители Су-57.

Турция показа свой боен самолет в Париж

Турция показа свой боен самолет в Париж

Анкара показва мускули в бойната авиация