Турският президент Реджеп Ердоган заяви във вторник, че обновяването на НАТО е неизбежно. Той обяви това на пресконференция в Анкара преди да отлети за Лондон за среща на върха на Северноатлантическия алианс.

"Обновяването на НАТО е неизбежно. Турция очаква съюзниците да търсят начини за разширяване на сътрудничеството, вместо да търсят алтернативи. Турция също така очаква те да проявят солидарност по въпроса за борбата на Анкара с тероризма", обяснява той.

Турция отказва защита на Прибалтика и Полша, притиска НАТО за Сирия

Турция отказва защита на Прибалтика и Полша, притиска НАТО за Сирия

"Страни, които искат да приемем балтийския план, да покажат разбиране за нашия"

"Всички страни от НАТО са задължени да подкрепят реформата на алианса. Това ще позволи по-принципна и решителна борба срещу терористичните организации". Според него Турция "е незаменима държава в НАТО".

Ердоган обясни, че Анкара няма да се съгласи да подкрепи плана на НАТО за защита на балтийските страни и Полша, ако съюзниците на блока не признаят онези организации, които представляват заплаха за националната сигурност на републиката за терористи.

САЩ призова Турция да спре да пречи на отбранителния план за Прибалтика и Полша

САЩ призова Турция да спре да пречи на отбранителния план за Прибалтика и Полша

Иска единодушна подкрепа за отбрана на Полша, Литва, Латвия и Естония срещу Русия

"Ако НАТО не признае онези групировки, които представляват заплаха за Турция за терористични организации, тогава няма да променим позицията си по отношение на план на алианса за Балтика".

Турският президент обяви и че Русия е един от основните партньори на Турция, а отношенията между двете страни не са алтернатива на отношенията с други съюзници.

"Русия е един от основните партньори на Турция. Но нашите отношения с Русия не са алтернатива на отношенията с други съюзници, напротив, те взаимно се допълват".

Ердоган прати Макрон да провери собствената си "мозъчна смърт"

Ердоган прати Макрон да провери собствената си "мозъчна смърт"

Напрежението се изостря

Ердоган коментира, че Русия е важен участник на световната политическа арена. "Очаква се срещата на върха да обсъжда отношенията на страните от НАТО с Русия и Китай. Ние подкрепяме продуктивното сътрудничество с Китай, когото считаме за нарастваща сила. Русия е един от основните играчи в нашия регион и на международната сцена", добави той.

Срещата на НАТО е на 3-4 декември в Лондон. Според Анкара, Ердоган очаква да проведе двустранни срещи в кулоарите на срещата с президентите на САЩ и Франция, както и с британския премиер и германския канцлер.

Русия, Китай и Турция били "стихийно бедствие", застрашаващо САЩ и Запада

Русия, Китай и Турция били "стихийно бедствие", застрашаващо САЩ и Запада

Новите стратегически отношения между Москва, Анкара и Пекин отново са превърнали Русия в притегателен център