Турция отказа да подкрепи плана на НАТО за защита на балтийските държави и Полша, тъй като някои държави от Северноатлантическия алианс блокират друг документ, в който сирийските кюрдски сили за народна самоотбрана (СНС) са определени като сила, заплашваща националната сигурност на Турция, съобщава "Хюриет".

"Ако планът, засягащ Турция, не е приет, тогава няма да допуснем приемането и на други документи. Онези страни, които поискаха от нас на срещата на министрите на външните работи на НАТО да приемем балтийския план, трябва да покажат подобно разбиране по отношение на нашия документ", обясняват дипломатически източници пред турската медия.

"Хюриет" отбелязва, че САЩ са една от страните, които не подкрепят турския документ, споменаващ СНС.

Турският дипломатически източник допълва, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се опитва да разреши ситуацията преди срещата на върха на Алианса, насрочена за началото на декември.

"Генералният секретар се опитва да намери общ език. Обявихме готовността си да разгледаме предложенията", допълва турският дипломат.

Турция блокира отбраната на НАТО за Полша и Прибалтика срещу руско нападение

Турция блокира отбраната на НАТО за Полша и Прибалтика срещу руско нападение

"Турците взимат източни европейци за заложници, блокирайки военното планиране"

"Ройтерс", позовавайки се на четири висши източници в алианса, съобщи по-рано, че турските власти отказват да подкрепят плана на НАТО за защита на балтийските страни и Полша от руска заплаха.

Анкара е разпоредила на представителя на страната да не подписва военен план, с който НАТО обещава помощ на Полша, Литва, Латвия и Естония в случай на нападение от Русия. Липсата на съгласие на Турция може значително да забави приемането на този план.

Според друг източник, подобни действия от страна на Анкара могат да се считат за "разрушителни", докато алиансът се опитва да се възстанови от критиките към НАТО на Доналд Тръмп и на Еманюел Макрон.

Турската делегация в НАТО и турското министерство на отбраната и външните работи, все още не са коментирали официално информацията.

Ердоган призова турците да изоставят долара и да се върнат към турската лира

Ердоган призова турците да изоставят долара и да се върнат към турската лира

Планира и производство на собствен изтребител до 5-6 години