Турция отказва да подкрепи план за отбрана на НАТО за Прибалтика и Полша, докато алиансът не предложи на Анкара повече политическа подкрепа за борбата срещу кюрдската милиция YPG в Северна Сирия, заявиха четирима висши източници на съюза, съобщава "Ройтерс".

Анкара иска от своя пратеник в НАТО да не се отказва от плана и поема твърда линия в срещи и в частни разговори, като настоява алиансът да признае YPG за терористи.

Турските министерства на отбраната и външните работи не отговориха на исканията за коментар.

Спорът, преди НАТО да проведе срещата за 70-годишнината в Лондон следващата седмица, е знак за разделение между Анкара и Вашингтон заради офанзивата на Турция в Северна Сирия. Пратениците в НАТО търсят официално одобрение от всички 29 държави-членки за военния план за защита на Полша, Литва, Латвия и Естония в случай на руско нападение.

Без одобрението на Турция е по-трудно НАТО бързо да засили отбраната си в Прибалтика и Полша.

"Те (турците) взимат източни европейци за заложници, блокирайки одобрението на това военно планиране, докато не получат отстъпки", коментира един от дипломатическите източници пред "Ройтерс".

Втори източник определя поведението на Турция като "разрушително", докато НАТО се опитва да покаже, че е обединено, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази скептицизъм относно съюза и френският президент Еманюел Макрон го определи в "мозъчна смърт".

Маас: НАТО е жива

Маас: НАТО е жива

Важно е да няма разединение в интересите за сигурност

Попитана по въпроса, говорителката на НАТО Оана Лунгеску коментира: "НАТО има планове за защита на всички съюзници. Ангажиментът на НАТО за безопасността и сигурността на всички съюзници е непоколебим."

Турция започна настъплението си в Северна Сирия, след като миналия месец САЩ изтеглиха 1000 военнослужещи от района. Съюзниците на Анкара в НАТО се опасяват, че нахлуването ще подкопае битката срещу бойците на "Ислямска държава".

Планът за балтийските държави и Полша, изготвен по тяхно искане, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., няма пряко отношение към стратегията на Турция в Сирия, но повдига въпроси относно сигурността на всички граници на НАТО.

Съгласно учредителния договор на Организацията на Северноатлантическия договор от 1949 г. атака срещу един съюзник е атака на всички и алиансът има военни стратегии за колективна отбрана на цялата си територия.

Турция отправи своите искания преди настъплението си в Северна Сирия, но въпросът се озова в дневния ред сега, заради срещата на върха през следващата седмица, на която трябва да бъдат одобрени документи за сигурност.

Пратениците на НАТО все още се надяват на компромис, защото Анкара също се нуждае от лидерите, за да одобрят отделен, подобрен военен план, в който подробно се описва как НАТО ще защитава Турция в случай на нападение, заявиха два от дипломатическите източници.

Макрон, турският президент Ердоган, германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Борис Джонсън ще се срещнат, за да обсъдят операцията на Анкара в Сирия.

"Всички ги критикуват (турците), но ако поддадат, това ще стане с цената на ненамеса в стратегията им за Сирия", допълва един от дипломатическите източници.

Следващата заплаха за НАТО са собствените му лидери

Следващата заплаха за НАТО са собствените му лидери

Политическите разриви подкопават военния прогрес на алианса