Русия заедно с Турция и Китай представлява "стихийно бедствие", което заплашва Запада воглаве със САЩ. Това пише турското издание "Сабах".

По този начин натискът, оказван от независимата политика на Турция, наподобявал цунами, на Китай - на климатичните промени, а на Русия - на ураган.

Авторът отбелязва, че новите стратегически отношения между Москва, Анкара и Пекин отново са превърнали Русия в притегателен център. Страната продължавала да разширява зоната си на влияние в Северна Африка. В същото време тя изгражда отношения със страни, които се смятат за най-близки съюзници на САЩ, като Израел, Саудитска Арабия, Египет, Германия и Франция.

Изданието подчертава, че Турция изпълнявала функцията на "стоманено ядро" в мюсюлманските райони на Северна Африка, Близкия изток, Балканите, Кавказ, Централна и Южна Азия. Според автора страната в момента се възприема като един от "най-доминиращите полюси на нововъзникващата глобална система".

В същото време "истинският кошмар" за САЩ бил Китай, който предизвиквал настоящите "климатични промени" в глобалната геополитика. САЩ трябвало да привлекат Русия и Турция на своя страна, за да се противопоставят в икономическата война с Китай. Изданието обаче се съмнява, че това е възможно на практика.