Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро коментара за НАТО на френския си колега Еманюел Макрон в неотдавнашното му интервю за The Economist, съобщават световните осведомителни агенции.

Според Ердоган Макрон първо трябвало да провери собствената си "мозъчна смърт", преди да прави такива коментари във връзка с НАТО.

"Говоря на президента на Франция Еманюел Макрон, а също така ще кажа това в НАТО. Първо, проверете собствената си мозъчна смърт. Тези изявления са подходящи само за хора като вас, които са в състояние на мозъчна смърт", подчерта Ердоган в реч, излъчвана по телевизията.

Одобрена е нова схема на вноските в НАТО: САЩ плащат по-малко, Германия - повече

Одобрена е нова схема на вноските в НАТО: САЩ плащат по-малко, Германия - повече

Столтенберг обеща по-нататъшна модернизация на "силния" алианс

Междувременно директорът по комуникациите на Ердоган Фахретин Алтън написа в "Туитър", че НАТО не е виновен за лошите политически избори на Франция и увеличаващата ѝ се ирелевантност в алианса.

"НАТО може да бъде по-релевантно и ефективно, ако работим заедно. Да обвиняваме организацията за проблемите във външната политика на някого, лошите политически избори, увеличаващата се стратегическа ирелевантност и вътрешните съображения е несправедливо спрямо НАТО. Това е несправедливо и спрямо френския народ", настоя Алтън.

Той призова страните членки на НАТО да обърнат по-голямо внимание на проблемите на националната сигурност на другите.

"Във всяка среща на лидерите отправяме нашите препоръки и призоваваме нашите съюзници да разберат проблемите на националната сигурност на Турция", написа още Алтън.

Вчера Макрон подчерта, че коментарите му за НАТО, че се намира в "мозъчна смърт", може да са били полезни като предупредителен сигнал за западния военен алианс.

В интервюто си пред The Economist в началото на ноември Макрон заяви, че европейските страни повече не могат да разчитат на САЩ да защитават съюзниците от НАТО, добавяйки, че "това, което преживяваме в момента, е мозъчната смърт на НАТО".

Изявлението доведе до вълна от реакции от съюзници, защитаващи НАТО.

Германският канцлер Ангела Меркел, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, разкритикуваха Макрон за "драстичните му думи" и увериха, че НАТО остава ключов стълб за сигурността на Германия.