Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че алиансът е одобрил нова схема за изчисляване на вноските към общия му бюджет, съобщават световните осведомителни агенции.

"Вярно е, че се съгласихме с новата формула за разпределение на тези разходи (в общия бюджет на НАТО), като САЩ трябва да плащат по-малко, а Германия се очаква да плаща повече. Всяка от тези страни ще плаща почти 16% от бюджета на НАТО, а останалите ще бъдат разпределени между другите съюзници", уточни Столтенберг в Париж по време на пресконференция с френския президент Еманюел Макрон.

САЩ дава с 6% по-малко за НАТО

САЩ дава с 6% по-малко за НАТО

Парите отиват към други военни дейности и програми в страни извън НАТО, като Украйна и Грузия - фронтова линия срещу Русия

Отделно шефът на НАТО обеща по-нататъшна модернизация на "силния" алианс, също така повтаряйки и неотдавнашните си коментари, че Европейският съюз не е в състояние да защитава Европа самостоятелно.

Днешното изявление беше направено, след като по-рано днес Си Ен Ен цитира неназовани източници от военното министерство на САЩ, които са казали, че Белият дом е решил да намали вноските за пряко финансиране на НАТО, надявайки се, че други държави ще запълнят празнината в бюджета на алианса.

Източниците твърдяха, че САЩ планират да намалят плащанията си към НАТО на около 16% от общите вноски за алианса, което всъщност поставя страната наравно с Германия, която ще допринася с около 14,8 на сто от бюджета на НАТО.

Коментарът на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО бил предупредителен сигнал

Коментарът на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО бил предупредителен сигнал

С тези думи привлякъл вниманието на страните членки на алианса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно притискаше страните членки на НАТО да изпълнят годишните си задължения за разходи за отбрана в алианса, след като той встъпи в длъжност в началото на 2017 г.

Той дори настоя те да повишат военните си разходи до 4 на сто от БВП - вместо съществуващата цел от 2 процента.

По-специално Тръмп посочи с пръст Германия за отказа ѝ да изпълни целта.

Германия задели общо 1,23 процента от своя БВП за отбрана през 2018 г., като се очаква Берлин да увеличи още военните разходи през следващата година до 49,7 млрд. евро, или 1,38 процента от БВП.

Канцлерът Ангела Меркел допълнително обеща да увеличи военните разходи на Германия до 1,5 на сто от БВП до 2023 г., което обаче не е в съответствие с целта на НАТО.

Меркел: Ролята на Германия в НАТО е по-важна, отколкото през Студената война

Меркел: Ролята на Германия в НАТО е по-важна, отколкото през Студената война

САЩ: Чудесно ще е, ако Германия поеме ролята си на един от лидерите в света