Администрацията на Тръмп значително намалява приноса към колективния бюджет на НАТО според официални представители на САЩ и НАТО, ход, който идва след като мнозина продължават да поставят под въпрос ангажимента на президента Доналд Тръмп към трансатлантическия съюз, съобщава СиЕнЕн.

Преди това САЩ предоставяха около 22% от прякото финансиране на НАТО, което покрива разходите за поддържане на щаба на НАТО, съвместни инвестиции в сигурността и някои комбинирани военни операции.

Това до голяма степен е символичен ход, тъй като прекият бюджет на НАТО е сравнително малък - около 2,5 милиарда долара и е отделен от националните бюджети за отбрана, които НАТО препоръчва да възлизат на 2% от БВП.

Американските служители по отбраната обясняват, че администрацията на Тръмп се стреми да намали приноса си до около 16%, привеждайки го в съответствие с този на Германия, която осигурява 14,8%, въпреки че САЩ имат по-голяма икономика.

Представители на САЩ и НАТО заявиха пред, че се очаква останалите членове на НАТО да покрият разликата.

Меркел: Ролята на Германия в НАТО е по-важна, отколкото през Студената война

Меркел: Ролята на Германия в НАТО е по-важна, отколкото през Студената война

САЩ: Чудесно ще е, ако Германия поеме ролята си на един от лидерите в света

Тръмп отдавна критикува съюзниците в НАТО, по-специално Германия за това, че не постига 2% от целите на НАТО за отбрана, което в момента правят само осем от 29 членове на алианса.

Всички членове обещаха да достигнат нивото от 2% до 2024 г., но не всички от тях в момента имат планове да го направят. Държавите-членки значително повишиха разходите за отбрана през последните години, което Тръмп определя като свое постижение.

Длъжностни лица от НАТО, включително генералният секретар Йенс Столтенберг, също признават ролята Тръмп за увеличаването на разходите с допълнителни 100 милиарда долара, изразходвани от 2014 г., но също признават и увеличаващата се заплаха от Русия след анексията на Крим и други фактори, които допринасят за бързото увеличаване на бюджетите за отбрана.

Напрежение между армията и Тръмп

Напрежение между армията и Тръмп

Офицер заяви пред медията, че "има проблем с бойния дух", а високопоставени представители на Пентагона са разкрили, че са обезпокоени от поведението на президента

"Всички съюзници са съгласни с нова формула за споделяне на разходите. Съгласно новата формула, дяловете на разходите, приписани на повечето европейски съюзници и Канада, ще се увеличат, докато американският дял ще намалее. Това е важна демонстрация за ангажираността на съюзниците към алианса и за по-справедливо разпределяне на тежестта", обяснява представител на НАТО пред СиЕнЕн.

Дипломат от НАТО допълва, че новата формула е договорена до тази седмица.

Американски представител в отбраната заяви, че спестените от САЩ пари ще помогнат за финансирането на други американски военни дейности и други усилия за сигурност в Европа, включително програми в страни, които не членуват в НАТО, като Украйна и Грузия, които се считат за фронтова линия срещу Русия.

Държавите-членки допринасят за тези бюджети на НАТО в съответствие с договорена формула за споделяне на разходите, основана на БВП.

Следващата заплаха за НАТО са собствените му лидери

Следващата заплаха за НАТО са собствените му лидери

Политическите разриви подкопават военния прогрес на алианса

Гражданският бюджет бе определен на около 260,5 милиона долара за 2019 г. и се използва главно за финансиране на централата на НАТО в Белгия и административни разходи.

Има военен бюджет от 1,56 милиарда долара за 2019 г., който се използва за финансиране на някои съвместни операции и стратегическия команден център на НАТО, както и за обучение и изследвания. Това е малака част от общите разходи за отбрана от страни-членки, които НАТО изчислява на повече от 1 трилион долара през 2019 г.

Съществува и съвместен бюджет за Инвестиционната програма за сигурност на НАТО, който обхваща големи инвестиции в строителни и командни и контролни системи. Бюджетът за тази програма е ограничен на 770 милиона долара за 2019 г.

Турция отказва защита на Прибалтика и Полша, притиска НАТО за Сирия

Турция отказва защита на Прибалтика и Полша, притиска НАТО за Сирия

"Страни, които искат да приемем балтийския план, да покажат разбиране за нашия"