От месеци има напрежение между висшето военно командване на САЩ и президента Доналд Тръмп след решение на американския лидер да се намеси в случаи с трима военнослужещи, обвинени във военни престъпления, информира Си Ен Ен.

Офицер заяви пред медията, че "има проблем с бойния дух", а високопоставени представители на Пентагона са разкрили, че са обезпокоени от поведението на президента.

Уволнен е министърът на ВМС на САЩ Ричард Спенсър

Уволнен е министърът на ВМС на САЩ Ричард Спенсър

Оставката му е поискана от военния министър Марк Еспър...

В Пентагона са разтревожени от непостоянното и импулсивно поведение на Тръмп, а също така и от противоречивите му решения по редица въпроси, включително и за внезапното изтегляне на американските войници от Сирия. Но сега изникнаха нови притеснения, след като висши военни и офицери от запаса обявиха, че не може да се пренебрегне намесата на Тръмп в знакови дела, свързани с военни престъпления.

Уволненият секретар на ВМС на САЩ Ричард Спенсър писа в сряда за "Вашингтон пост", че намесата на Тръмп е "шокираща и безпрецедентна...Също е напомняне, че президентът много малко разбира какво означава да бъдеш в армията, да се бориш морално или да бъдеш ръководен от неизменни правила и практики".

Във вторник на митинг Тръмп изненадващо заяви, че е предприел действия срещу опонираща "дълбока държава".

Висшето ръководство на армията на САЩ е единодушно против намесата на президента, защото вярва, че подрива военната дисциплина и реда.

Топ военни лидери отбелязаха, че са обезпокоени от разединяващата риторика на Тръмп и политизирането на въоръжените сили на САЩ.

Си Ен Ен научи, че най-малко двама висши офицери не са искали да се появят с Тръмп на събития през последните месеци. Отделно висши военни командири обмислят да подготвят меморандум, за да припомнят на войниците за техните морални и правни отговорности на бойното поле.

Един представител разкри, че "военните са разделени" на два лагера. Едната половина подкрепят Тръмп, а другата страна, в която влизат много висши военни смята, че армията трябва да остане независима от партийно и политическо влияние и не виждат президентът да се придържа към това.

Преди няколко дни министърът на военноморските сили на САЩ Ричард Спенсър беше уволнен от военния министър Марк Еспър, защото е предложил тайно споразумение с Белия дом по случая с военноморския "тюлен" Еди Галахър.

Галахър беше осъден за дискредитиране на въоръжените сили, след като позира до тялото на мъртъв боец ​​на ДАЕШ ("Ислямска държава"), което противоречи на приетите норми в американската армия. След това той беше понижен в ранг - решение, което президентът Доналд Тръмп отмени преди седмица и предизвика гнева на военните. Впоследствие те продължиха процеса на преразглеждане на статута на Галахър.

Уточнява се, че Спенсър е предложил Белият дом да не се намесва в процеса, срещу което Галахър да се оттегли доброволно от военноморските сили, запазвайки ранга си на тюлен.

В сряда ВМС обявиха, че няма да проверяват още трима тюлени, които са свързани със случая на Галахър.