Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън подчертава, че САЩ полагат огромни усилия за засилване на сигурността на НАТО и Европа също трябва да направи повече.

"Искам да подчертая, че напълно не сме съгласни с последните изявления на президента Макрон за мозъчната смърт на НАТО", коментира Хатчисън на пресконференция в Брюксел преди срещата на външните министри на Алианса, съобщава ТАСС.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

"Съединените щати полагат огромни усилия за укрепване на сигурността на НАТО и Европа също трябва да направи повече. Всички имаме много работа и трябва да я свършим заедно", допълва тя.

Основната тема на срещата на външните министри е и увеличаването на военните разходи на алианса. Хътчисън отбелязва, че САЩ "се опитват да подкрепят критиката, когато е конструктивна".

Според нея, Вашингтон се застъпва за поддържане на максимално единство на САЩ и Европа в рамките на НАТО.

В същото време, Вашингтон е готов да сключи нови споразумения за контрол на оръжията с Москва, но само с участието на Пекин, обясни Хътисън.

"Определено сме отворени за нови споразумения за контрол на оръжията. След срива на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие, трябва да търсим нови договори с участието на Китай, който има системи, способни да достигнат всеки от нас".

"Сега търсим други споразумения, които биха могли да включват Русия и Китай", обяснява тя.

НАТО и "разрушителят" Макрон

НАТО и "разрушителят" Макрон

Атлантиците да чуят предупредителните камбани, не да се впускат в анатема и обиди

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще обсъди с Макрон, изявлението му за "мозъчната смърт" на алианса, както и за неспособността на ЕС да замени организацията.

"Отивам в Париж следващата седмица, за да се срещна с президента Макрон. И ще обсъдя това с него, ще кажа, че НАТО реагира бързо на предизвикателствата", обяснява той.

"ЕС няма да може да замени НАТО. И двете от тях са необходими. Особено след Брекзит, ЕС няма да може да защити Европа, тъй като 80% от инвестициите няма да дойдат от ЕС. Най-важното нещо, което можем да дадем на Европа, е ядреното възпиране."

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Имаме право да не бъдем откровени врагове с враговете на приятелите си?

Столтенберг подчертава, че възнамерява да чуе аргументите на Макрон във връзка с неговата критика. "Най-добрият начин да разберем различита си е да седнем и да ги обсъдим, да видим какви са аргументите. Но НАТО е много силна организация, получаваме много пари, а САЩ подкрепят Европа, европейските страни инвестират повече. И правим много повече, отколкото в предишните десетилетия", добави генералният секретар.

Въоръжените сили на НАТО са не по-малко ефективни от въоръжените сили на Русия, но общият им бюджет е 20 пъти по-висок от военния бюджет на Русия поради високата цена на разходите за оръжие и персонал, отговаря Столтенберг на въпрос на ТАСС.

"Военният бюджет на НАТО е по-голям, тъй като разходите за въоръжените сили на НАТО, единичните разходи и заплатите са много по-високи. Въобще не става въпрос за това, че те са по-малко ефективни".

НАТО определя космоса за област на военни действия

НАТО определя космоса за област на военни действия

Ясен знак за укрепване на възпиращата сила и отбрана, гарант за европейска сигурност