Едва четири месеца след началото на мандата си, министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър за втори път обикаля Тихия океан. И все пак именно Близкият изток, почти война с Иран и реална война в Сирия, кара Вашингтон да проявява повече внимание и да изисква повече американски войски, пише АП.

Посещенията на Еспър в Азия илюстрират обновената отбранителна стратегия на САЩ: Фокусиране първо върху Китай, като заплаха за глобалната доминация на САЩ, вместо да затъват в битка в продължение на едно поколение срещу екстремистки групи.

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Бих предпочел да стане в следващите месеци

Еспър лети за Южна Корея за консултации за съвместна защита срещу Северна Корея, чийто ядрен арсенал остава ключов във фокуса на планиращите войни в Пентагона. Пътуването му включва среща в Банкок с китайския министър на отбраната ген. Вей Фенг - първият им пряк контакт, различен от видео-обаждане на 5 ноември.

Имайки предвид спорните териториални претенции на Китай в Южнокитайско море, Еспър също посещава и Виетнам, бивш враг на САЩ, както и Филипините, дългогодишен съюзник.

Виетнамците, които оспорват някои от претенциите на Китай в Южнокитайско море, все повече гледат на Вашингтон като партньор за сигурност, въпреки политическите различия. Първото пътуване в чужбина на Еспър, след като през юли спечели поддръжката на Сената, бе в Азия.

Китай предупреди САЩ и съюзниците им, че ще отговори подобаващо на ракети в Азия

Китай предупреди САЩ и съюзниците им, че ще отговори подобаващо на ракети в Азия

Обръщат се към Япония, Южна Корея и Австралия да проявят предпазливост

Но оттогава проблемите, доминиращи неговото управление, включват безпрецедентна ракетна и безпилотна атака в сърцето на петролната промишленост на Саудитска Арабия, за която САЩ обвиняват в Иран.

Това подтикна Пентагона да изпрати допълнителни изтребители, войски и противовъздушна отбрана в Саудитското кралство.

От май САЩ са изпратили около 14 000 военнослужещи в Близкия изток, включително бомбардировачи на военновъздушните сили в Катар и кораби, за да поддържат морската сигурност в района на Персийския залив.

В края на миналата година САЩ отстраниха ракетните батерии Patriot от Кувейт, Бахрейн и Йордания в съответствие с новата стратегия за първоначално фокусиране върху Китай, но ескалацията на напрежението с Иран принуди Пентагона да промени тези стъпки.

През юли САЩ върнаха силите си във въздушната база "принц Султан" в Саудитска Арабия, която бе център на американската въздушна сила през 90-те години на миналия век, но бе изоставена от Вашингтон, след като свали Саддам Хюсеин през 2003 г.

Русия, Китай и Иран могат да предизвикат световна война, притеснени в Лондон

Русия, Китай и Иран могат да предизвикат световна война, притеснени в Лондон

Според него действията на трите държави могат "лесно да доведат до грешка, породена от неправилна преценка" и да увеличат риска от война

САЩ имат 5200 военнослужещи в Ирак, за да подкрепят усилията на багдадско правителство да победи останките от ДАЕШ.

САЩ изтегли силите си от Ирак през 2011 г., но се върна три години по-късно, след като бойци от ДАЕШ преминаха през границата от Сирия, за да завладеят големи части от страната.

Брус Бенет, старши анализатор в областта на отбраната в RAND Corp. коментира, въпреки че Пентагонът очевидно обръща повече внимание на Китай и Русия, цялостният подход поставя някои азиатски съюзници в недоумение колко дълго могат да разчитат на подкрепата на САЩ.

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Предоговаря достъп на американската армия до въздушно и морско пространство

"Военните, с които разговарям в Корея, са склонни да наричат ​​Съединените щати хлъзгав съюзник", допълва Бенет.

Според тях, "САЩ може да поемат ангажимент и след това да се оттеглят от него" - притеснение, засилено от мислите на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски от Южна Корея и настояването на администрацията, корейците да платят по-голям дял от цената на американското военно присъствие.

Служители на Пентагона знаеха, когато през януари 2018 г. обявиха нова стратегия за отбрана, насочена към Китай/Русия, че ситуацията в Близкият изток ще остане напрегната, обяснява, че са готови да се справят с този проблем, дори когато се фокусират повече върху Азия.

Командващият 5-и флот на САЩ вижда продължаващо агресивно поведение на Иран

Командващият 5-и флот на САЩ вижда продължаващо агресивно поведение на Иран

Вицеадмирал Джеймс Малой следи изкъсо иранските крилати и балистични ракети

"Имаме някои предизвикателства в реалния свят и затова трябва да можем да ходим и дъвчем едновременно, докато управляваме тези ситуации в Близкия изток", коментира Рандал Шривър, главен съветник на Еспър по Азия и Тихия океан.

Еспър обяснява, че прилагането на новата стратегия за отбрана, която той наследи от своя предшественик, бившият министър на отбраната Джим Матис, е в ход.

"Трябва да се ангажирам повече, трябва да пренасочвам сили в района, трябва да присъствам по-активно в (Азиатско-Тихоокеанския) регион", каза той след среща с австралийския си колега в Пентагона.

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море

Това изместване на фокуса е отдавна. Администрацията на Обама го опита, обявявайки през 2012 г. "завъртане към Тихия океан".

Но след това дойде възходът на ДАЕШ и завръщане на САЩ към война Близкия изток, първо в Ирак и по-късно в Сирия.

През октомври Еспър обяви, че Тръмп е одобрил изтеглянето на всички американски войски от Северна Сирия, но само няколко дни по-късно президентът разреши разширяване на мисията за борба с тероризма в Сирия, която да включва осигуряване на сирийските нефтени находища.

Китай демонстрира ядрените си ракети, стигащи всяка точка на света

Китай демонстрира ядрените си ракети, стигащи всяка точка на света

Могат да ударят САЩ за 30 минути

Пентагонът сега изпраща бронирана сила към петролните находища, а общият брой на американските войски в Сирия, вероятно ще е няколко стотин по-малко, отколкото когато Тръмп заяви, че се изтегля.

Генерал Марк Мили, новият ръководител на Съвместните началник щабове, заяви, че 18-годишната война в Афганистан вероятно ще продължи да поема отбранителните ресурси и войски.

"Подозирам, че ще продължи в бъдеще, още няколко години", коментира Мили в интервю за ABC News.

САЩ готвят разширено военно присъствие в Индо-Тихоокеанския регион

САЩ готвят разширено военно присъствие в Индо-Тихоокеанския регион

Марк Еспър подчерта, че първата му визита е била в този район