Китай заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег на действие в Азия и предупредиха съюзниците на САЩ за последствия, ако разрешат такива оръжия на тяхна територия, съобщава "Ройтерс".

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви в събота, че подкрепя поставянето на ракети със среден обсег, вероятно до няколко месеца. Вашингтон официално напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 2 август, след обвинения, че Русия го нарушава. Москва съответно отхвърля обвиненията, но и тя обяви своето ответно напускане на договора.

САЩ обвинява Русия, че не спазва договора, но оттеглянето също позволява на Пентагона да разработи нови оръжия за противодействие на Китай, които могат да се похвалят с все по-сложни сухопътни ракетни сили. Пекин не е страна по договора и отказа да се присъедини.

САЩ инвестира в ракетни изпитания

САЩ инвестира в ракетни изпитания

Излизането от ИНФ улеснява военните "да се справят не само с Русия, но и с Китай"

Фу Конг, генерален директор на отдела за контрол на оръжията в китайското външно министерство, заяви, че Пекин "няма да стои бездействащ" и просто да наблюдава базирането на американските ракети в Азия.

"Ако САЩ разгърнат ракети в тази част на света, на прага на Китай, Китай ще бъде принуден да предприеме мерки за противодействие", заяви той.

"Призовавам съседите ни да проявят предпазливост и да не позволяват на САЩ да разгръщат ракети със среден обсег на своята територия", допълва Фу Конг.

Той специално споменава Япония, Южна Корея и Австралия, като ги предупреди, че това няма да служи добре на техните интереси за национална сигурност.

Австралия отказва на САЩ, не иска американски ракети

Австралия отказва на САЩ, не иска американски ракети

Но очаква бъдещите учения със САЩ, Република Корея и Япония

Фу Конг не уточнява как Китай ще реагира, но "всичко е на масата", ако съюзниците на САЩ позволят разполагането на тези ракетите.

Той също така повтори, че Китай няма интерес да участва в каквито и да е тристранни преговори със Съединените щати и Русия, за да постигне нови условия за подобни оръжия, аргументирайки, че повечето китайски ракети не могат да достигнат до сърцето на САЩ.

"Предвид огромната пропаст между ядрените арсенали на Китай и тази на САЩ и Руската федерация, не смятам, че е разумно или дори справедливо да очакваме Китай да участва в преговорите за намаляване на оръжия на този етап", допълва той.

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Предоговаря достъп на американската армия до въздушно и морско пространство

Еспер и други служители на администрацията на Тръмп обвиняват Китай в агресивно поведение, което дестабилизира индо-тихоокеанския регион. Войната на думите за разполагане на ракети в Азия предизвика безпокойство относно надпреварата с оръжие в региона.

Очаква се САЩ да тестват наземна крилата ракета през следващите няколко седмици. Пентагонът също ще се стреми да изпробва балистична ракета със среден обсег на действие през ноември.

Въпреки това, необвързан от договора, Китай вече разполага с голям брой ракети със среден обсег и инсталира военно оборудване на изкуствени острови.

Вчера, руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще бъде принудена да започне да разработва базирани на сушата ядрени ракети с малък и среден обсег, ако и САЩ започнат да правят същото след края на договора за контрол върху въоръженията.

Русия ще отговори на всяко едно разполагане на американски ракети в Азия

Русия ще отговори на всяко едно разполагане на американски ракети в Азия

Ракетите в Япония също ще бъдат отчетени при реципрочно планиране

Китайската народна освободителна армия използва увеличения на бюджета, за да изгради арсенал от модерни ракети, много от които са предназначени да атакуват самолетоносачи и бази, които формират основата на американското военно господство в региона за да защитят съюзниците си.

Китай също така напредва бързо в разработването на така наречените хиперзвукови ракети, които могат да маневрират рязко.

Според представители на Пентагона, САЩ имат ограничена защита срещу подобни ракети и искат нови оръжия и стратегии за противодействие.

С приемането на нов бюджет за отбрана, САЩ ще изразходват 738 милиарда долара и 740 милиарда долара за финансовите години 2020 и 2021. "Бюджетната сделка е феноменална за нашите велики военни", написа по-рано Тръмп в Туитър.

Китай пусна видео с успешно изпитание на ракета, която може да удари САЩ

Китай пусна видео с успешно изпитание на ракета, която може да удари САЩ

Пекин тества нова балистична ракета, наричана от някои "убиецът на Гуам"