Русия ще предприеме мерки да се защити, ако САЩ разположат ракети в Азия след срива на договор за контрол на оръжията и че очаква Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети, съобщава "Ройтерс".

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер подкрепя разполагането на ракети със среден обсег в Азия сравнително скоро.

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Бих предпочел да стане в следващите месеци

Американският официален представител направи коментара ден след като Вашингтон се оттегли от Договора за ядрени сили със среден обсег, подписан през 1987 г. пакт от епохата на студената война, който забрани наземно базирани ракети с обхват между 500-5 500 км.

Попитан за възможното разполагане на американски ракети, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Русия не планира да се впуска във въоръжена надпревара с Вашингтон, но че ще отговори отбранително на всякакви заплахи.

"Ако внедряването на нови американски системи започне конкретно в Азия, тогава съответните стъпки за балансиране на тези действия ще бъдат предприети от нас в посока на париране на тези заплахи", коментира Рябков.

САЩ инвестира в ракетни изпитания

САЩ инвестира в ракетни изпитания

Излизането от ИНФ улеснява военните "да се справят не само с Русия, но и с Китай"

Той обяснява, че Москва очаква Токио скоро да инсталира американската система за изстрелване на ракети MK-41 в Япония.

"Универсалната ракетна система MK-41, която ще се появи в Япония може да бъде адаптирана за изстрелване на крилати ракети със среден обсег", допълва Рябков.

Според него, "тези нови системи, когато се появят в Япония, без съмнение също ще бъдат взети под внимание по време на нашето реципрочно планиране".

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Предоговаря достъп на американската армия до въздушно и морско пространство