Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че са започнали преговори с три Тихоокеански държави за подновяване на споразумение за национална сигурност, което ще помогне на Вашингтон да се противопостави на нарастващото китайско влияние в региона, съобщава "Ройтерс".

Съгласно условията на споразумението, известно като Договора за свободна асоциация, американските военни имат изключителен достъп до въздушното пространство и териториалните води на федеративните държави Микронезия, Маршаловите острови и Палау. В замяна, малките острови получават финансова помощ.

"Днес съм тук, за да потвърдя, че Съединените щати ще ви помогнат да защитите своя суверенитет, сигурността си, правото си да живеете в свобода и мир", коментира Помпео пред журналисти в Понпей Стейт, един от четирите члена на Микронезия.

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Бих предпочел да стане в следващите месеци

"С удоволствие съобщавам, че Съединените щати са започнали преговори за разширяване на нашите споразумения .... те поддържат демокрацията пред китайските усилия да преначертаят Тихия океан", обяснява Помпео.

Помпео, който е първият държавен секретар на САЩ, посетил Микронезия, говори след срещата с лидерите на Микронезия, Маршаловите острови и Палау.

Трите малки тихоокеански държави придобиха по-голямо стратегическо значение през последните години поради експанзията на Китай в региона. По време на посещение в Сидни в неделя, министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер определи действията на Китай като "агресивни" и "дестабилизиращи".

Полагайки основите на преговорите, президентът на САЩ Доналд Тръмп през май бе домакин на лидерите на федеративните държави Микронезия, Маршаловите острови и Палау - рядко държавно посещение за такива малки държави.

Споразумението трябва да изтеча през 2024 г. и една липса на продължение би могла потенциално да отвори врата за Китай.

"Федеративните държави на Микронезия са част от втората верига островите, които Китай разглежда като начин за постигане на техните стратегически амбиции", коментира Джонатан Прийк, директор на програмата за Тихоокеанските острови в Института "Лоуди".

"Връзката е критична, но Китай увеличава стремежа си към региона", допълва той.

САЩ инвестира в ракетни изпитания

САЩ инвестира в ракетни изпитания

Излизането от ИНФ улеснява военните "да се справят не само с Русия, но и с Китай"

Китай е най-големият двустранен кредитор в региона през последното десетилетие, въпреки че съюзниците на САЩ, включително Япония, Австралия и Нова Зеландия, запазиха и в някои случаи наскоро увеличиха значително своите програми за подпомагане на островните икономики в Тихия океан.

Анализ на "Ройтерс" на бюджетните документи показва, че по-голямата част от концесионните заеми на Китай са в онези тихоокеански островни икономики, с които има силни дипломатически връзки, включително Фиджи, Папуа Нова Гвинея, Тонга, Самоа и Вануату.

Държавите, които са запазили връзките си с Тайван - като Палау, Кирибати и Соломоновите острови - имат ограничени китайски инвестиции.

Австралия отказва на САЩ, не иска американски ракети

Австралия отказва на САЩ, не иска американски ракети

Но очаква бъдещите учения със САЩ, Република Корея и Япония