Американските ракети със среден обсег няма да бъдат разположени в Австралия, заяви премиерът Скот Морисън в понеделник, след като САЩ разкриха амбициите си за разполагане на ракети в азиатско-тихоокеанския регион, съобщава "Ройтерс".

Длъжностни лица от двете правителства проведоха разговори в Сидни през почивните дни, които завършиха със съвместно изявление, в което двамата съюзници обещаха да засилят противопоставянето на китайските дейности в Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като и двете страни са все по-загрижени за разпространяващото се влияние на Китай.

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Бих предпочел да стане в следващите месеци

По време на разговорите американският министър на отбраната Марк Еспър коментира надежди на САЩ да разгърне ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион през следващите месеци след оттеглянето на Вашингтон от договора за контрол на оръжията миналата седмица.

Коментарите на Еспър предизвикаха спекулации, че от Австралия е поискано да приеме ракетите, но Морисън отрече и заяви, че Австралия ще откаже, ако бъде поискано подобно нещо в бъдеще.

"Не е поискано от нас, не се обмисля, не ни е поставяно. Мисля, че аз поставям черта на това", обяснява Морисън пред журналисти в Бризбън, столицата на щата Куинсланд.

Неотдавнашно нарастване на напрежението между Вашингтон и Пекин, както по отношение на търговията, така и по отношение на правата на корабоплаване в Южнокитайско море и в Тайванския пролив, поставя Австралия в неудобно положение, тъй като САЩ са най-големият й съюзник, докато Китай е най-големият й пазар за износ.

Помпео притиска Австралия да помогне на САЩ за Иран

Помпео притиска Австралия да помогне на САЩ за Иран

Канбера: Обръщаме сериозно внимание на тази молба, но не е взето решение

Миналата седмица Пекин определи усилията на Австралия за подобряване на двустранните отношения като "незадоволителни".

Австралия се притеснява, че Китай използва чуждестранната си помощ, за да си осигури по-голямо влияние върху малките тихоокеански страни, които контролират огромна част от богатия на ресурси океан.

Австралия, която по традиция е най-голямата сила в Южния Пасифик, обещава до 3 милиарда долара безвъзмездни средства и евтини заеми, за да се противопостави на това, което Вашингтон определя като "заемна дипломация на Китай".

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър и австралийската му колежка Линда Рейнолдс все пак отбелязват необходимостта от координация с партньорите в региона чрез съвместни учения. Те допълват, че с нетърпение очакват бъдещи учения с участието на САЩ, Австралия, Република Корея и Япония.

"Министрите и държавният секретар потвърдиха необходимостта от нова ера на контрола върху оръжията, която ще разшири броя на страните и оръжейните системи, включени в постигнатите споразумения, както и ще засили усилията за намаляване на ядрените рискове", се казва в изявление на уебстраницата на Пентагона.

САЩ изграждат военни обекти за над 200 млн. долара в Австралия

САЩ изграждат военни обекти за над 200 млн. долара в Австралия

Западните съюзници са все по-загрижени от Китай и влиянието му в Тихия океан