Съединените щати планират да построят допълнителна военна инфраструктура в Австралия, след като Конгресът даде одобрение на ВМС на САЩ за 211,5 милиона долара, заяви австралийският външен министър Марис Пейн, цитиран от "Ройтерс".

Плановете за по-голямо присъствие на САЩ в Австралия идват в момент, когато западните съюзници стават все по-загрижени от усилията на Китай да разшири влиянието си в Тихия океан.

Австралия сформира нови сили за подпомагане на съседите в региона

Австралия сформира нови сили за подпомагане на съседите в региона

Тихоокеанските поддържащи сили са сформирани в Брисбън

"Развитието на съоръженията ще подкрепи инициативите за заставане на сили", обяснява Пейн, като се позова на споразуменията, постигнати през 2011 г. между САЩ и Австралия за подобряване на техните отбранителни отношения. Тези инициативи включват всяка година 2500 американски морски пехотинци в Австралия и редовни съвместни учения между военните сили на съюзниците.

Пейн не коментира каква точно военна инфраструктура планира САЩ, но австралийските медии съобщиха по-рано този месец, че Вашингтон има планове за ново пристанищно съоръжение близо до Дарвин, столицата на северната територия на Австралия.

Морските пехотинци от годишната ротация за обучение, са настанени в австралийска база в Дарвин. "Пристанището е липсващият крак от стола на военните ангажименти на САЩ с Австралия", обяснява Юан Греъм, директор на програмата за национална сигурност в университета Ла Тробе.

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китайската армия обещава сигурна контраатака, ако страната бъде атакувана

Говорителят на американското посолство в Канбера отказва коментар, а министерството на отбраната на Австралия заявява, че очаква конкретни планове само когато предложението бъде одобрено от Конгреса на САЩ.

Ако САЩ направят пристанищно съоръжение в Дарвин, то ще бъде разположено близо до пристанището на Дарвин, в което китайската Landbridge Group Co си осигури 99-годишен лизинг през 2015 г., което предизвика повече от раздразнение в Съединените щати.

Напрежението между Вашингтон и Пекин ескалира след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, той разпали и търговска война с Китай, като същевременно увеличава военните учения в Азиатско-Тихоокеанския регион.

САЩ и съюзници демонстрират военноморска сила срещу нарастващата мощ на Китай

САЩ и съюзници демонстрират военноморска сила срещу нарастващата мощ на Китай

Военни кораби от Франция, Япония, Австралия и САЩ проведоха първото си комбинирано учение в азиатски води