Китай заяви, че няма да се откаже от използването на сила в усилията си да обедини Тайван с континента и обеща да предприеме всички необходими военни мерки, за да победи "сепаратистите", съобщава АП

В бяла книга за националната отбрана, публикувана днес, Китай изброява сред най-важните си приоритети решимостта си да ограничи независимостта на Тайван и да се бори с това, което смята за сепаратистки сили в Тибет и крайния запад в Синцзян.

Документът, публикуван на всеки няколко години, очертава китайската национална отбранителна политика. Докладът изтъква "защитния" подход на Китай, но също така обещава със "сигурност да контраатакува, ако бъде атакуван".

Говорителят на министерството на отбраната Ву Киан коментира, че заплахата от тайванския сепаратизъм нараства и предупреждава, че тези, които търсят независимост на Тайван, ще се окажат в задънена улица.

Всеки, който се осмелява да отдели Тайван от Китай ще срещне китайската армия, която със сигурност ще се бори и решително ще защитава суверенното единство и териториална цялост на страната, обяснява Ву.

Китай предупреди САЩ "да не си играят с огъня" около Тайван

Китай предупреди САЩ "да не си играят с огъня" около Тайван

Заради планираната продажба на оръжия от САЩ на Тайван

Тайван, който е демократично управляван остров, се раздели с управлявания от комунистическата партия континентален Китай на фона на гражданската война през 1949 г. Китай твърди, че Тайван е част от неговата територия и се стреми към "пълно обединение".

САЩ неколкократно провокираха гнева на Пекин, като продаваха оръжие на Тайван. Докато САЩ нямат официални дипломатически връзки с Тайван, американският закон изисква той да предостави на Тайван достатъчно военно оборудване и услуги за самозащита.

По-рано този месец САЩ одобриха продажбата на оръжие за Тайван за 2,2 млрд. долара - предложение, което подтикна Китай да заплаши със санкции САЩ. Министерството на отбраната на Тайван обясни, че иска оръжия в светлината на нарастващата военна заплаха от Китай.

Австралия сформира нови сили за подпомагане на съседите в региона

Австралия сформира нови сили за подпомагане на съседите в региона

Тихоокеанските поддържащи сили са сформирани в Брисбън

Бялата книга посочва също, че САЩ, Япония и Австралия се опитват да увеличат военното си присъствие и съюзи в Азиатско-тихоокеанския регион, като внасят несигурност в региона.

Разполагането на американска система за противоракетна отбрана в Южна Корея сериозно подкопава регионалния стратегически баланс, се казва в доклада.

Освен това се отбелязва как Япония повторното тълкува конституцията си след Втората световна война, която да позволи на нейните военни да оперират по-далеч от нейните брегове.

Военната експанзия на Китай през последните години предизвика загриженост сред другите тихоокеански държави в регион, в който доминира американският флот.

След като САЩ продадоха оръжия на Тайван, Китай организира военни учения

След като САЩ продадоха оръжия на Тайван, Китай организира военни учения

Информацията излиза след последната продажба на оръжие от САЩ на Тайван