Външният министър на Китай Ван И предупреди САЩ, че "не трябва да си играят с огъня" по въпроса за Тайван, изразявайки гнева си във връзка с планираната продажба на оръжие от страна на САЩ на Тайван, съобщава "Ройтерс".

По време на посещение в Унгария Ван И заяви, че никоя чуждестранна сила не може да спре обединението на Китай и никаква чуждестранна сила не трябва да се опитва да се намесва.

САЩ убеждават: Продажбата на оръжие на Тайван подкрепя мира и стабилността

САЩ убеждават: Продажбата на оръжие на Тайван подкрепя мира и стабилността

Позволявала на Тайван да поддържа достатъчни способности за самоотбрана

"Призоваваме САЩ напълно да признаят сериозността на тайванския въпрос... и да не си играят с огъня по въпроса за Тайван", каза той по време на пресконференция.

Коментарите на китайския първи дипломат идват в отговор на планирана от САЩ продажба на оръжия на Тайван. През миналата седмица Държавният департамент на САЩ разреши продажбата на оръжие на островната държава на стойност 2,2 млрд. долара, включително противовъздушни системи и бойни танкове. Китай, който смята Тайван за своя сепаратистка провинция, осъди сделката и поиска нейната отмяна.

Китай остро осъжда продажбата на оръжия от САЩ на Тайван

Китай остро осъжда продажбата на оръжия от САЩ на Тайван

Сделката трябва да се отмени възможно най-скоро и да спрат да се месят в делата на КНР

Предупреждението на китайския външен министър също така безе отправено, докато тайванският президент Цай Ингвен е на посещение в Ню Йорк, което предизвика гняв у Пекин.

Междувременно говорителят на китайското външно ведомство заяви в изявление, че Пекин възнамерява да наложи санкции на американски компании, продаващи оръжия на Тайван.

Китай и Тайван прекъснаха отношенията си през 1949 г. Двете държави възобновиха своите бизнес и неофициални отношения години по-късно и възстановиха контакта си чрез неправителствени организации.

Китай праща втори остър дипломатически протест за оръжия на САЩ в Тайван

Китай праща втори остър дипломатически протест за оръжия на САЩ в Тайван

Китайската армия предупреждава за подкопаване на отношенията и увреждане на мира