Китай остро осъжда решението на Вашингтон да одобри доставката на Тайван на танкове и ракети Stinger за 2,2 милиарда долара, а говорителят на външното министерство Ген Шуан коментира, че САЩ трябва да отменят сделката възможно най-скоро, съобщава ТАСС.

"Такива действия са сериозна намеса във вътрешните работи на Китай, те също така нарушават суверенитета на КНР и неговите интереси в областта на сигурността. Ние осъждаме това и се противопоставяме на такива действия. Изпратихме строго представителство на американската страна", допълва той.

Тайван купува оръжия от САЩ за $2,2 млрд.

Тайван купува оръжия от САЩ за $2,2 млрд.

Белият дом подкрепя ключов съюзник

"Призоваваме САЩ да следват принципа за един Китай и трите съвместни комюникета, както и незабавно да отменят доставките на оръжие и да спрат военните контакти с Тайван", допълва дипломатът.

Американското министерство на отбраната, съобщи вчера, че САЩ са решили да продадат на Тайван 108 танка M1A2 Abrams и 250 преносими противовъздушни системи Stinger, както и оборудване за 2,2 милиарда долара.

Заявлението за закупуване на оръжия е изпратено от тайванските власти до САЩ през юни, според South China Morning Post. Те също така искат 1240 противотанкови ракетни системи BGM-71 TOW и 409 системи Javelin.

По-рано Тайпе изпрати заявление до Пентагона за закупуване на 66 изтребителя F-16 от новата версия V за модернизация на ВВС. Тайванските власти очакват отговор от САЩ и по тези искания.

САЩ си играят с огъня с подкрепата за Тайван

САЩ си играят с огъня с подкрепата за Тайван

Опитват да контролират Китай, самозаблуждават се, коментира китайското министерство на отбраната