Съединените щати си "играят с огън" с подкрепата за Тайван, заяви Китай в четвъртък, в гневни коментари преди срещата между министъра на отбраната Уей Фенгхе и действащия министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан, съобщава "Ройтерс".

Двете страни, вкопчени в ескалираща търговска война, също са в противоречие по редица стратегически въпроси, от оспорваното Южнокитайско море до Тайван.

Шанахан, който в първия си ден като действащ секретар на отбраната през януари каза, че американските военни ще се съсредоточат върху "Китай, Китай, Китай" ще присъства заедно с Уей Фенгхе на ежегодния форум за отбрана на Шангри-Ла в Сингапур, който започва в петък, където се очаква да се срещнат.

Китай е особено разгневен от патрулите на американския флот в Тайванския проток, законодателството на САЩ в подкрепа на Тайван и среща между тайванския шеф на националната сигурност Дейвид Лий и съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън.

Говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Киан описва военните контакти между Пекин и Вашингтон като добри, но сериозно променя тона си, когато е попитан за подкрепата на САЩ за Тайван, въпрос, който Китай отдавна определи като най-чувствителния в отношенията между двете страни.

Китай призова САЩ да прекрати контактите с Тайван, за да се избегнат последствия

Китай призова САЩ да прекрати контактите с Тайван, за да се избегнат последствия

САЩ и Тайван задълбочават сътрудничеството си, след 40-годишно прекъсване

"В последно време САЩ непрекъснато играят с "тайванската карта", като се опитваха напразно да използват Тайван, за да контролират Китай. Това е самозаблуда", обяснява Ву.

"Поредицата от действия, предприети от САЩ са игра с огъня и сериозно вредят на развитието на военните отношения между Китай и Съединените щати, както и на мира, и стабилността в района на Тайванския пролив."

Въздушните, морските и сухопътните войски на Тайван проведоха днес учение, за отблъскване на нахлуващи сили, а министърът на отбраната обеща да защити острова срещу това, което определя като нарастваща военна заплаха на Китай.

Високопоставен служител на американската отбрана коментира, че фактът, че Шанахан отива на форума Шангри-ла по време на напрежението с Иран, е знак, че САЩ са ангажирани с региона и своите съюзници.

По време на среща с Уей Фенгхе, Шанахан трябва да създаде по-добра комуникация между двете военни сили, за да се избегне рискът от грешки, заяви американският официален представител.

Докато Уей вероятно ще постави въпроса с търговския спор между Китай и САЩ и действията на америкнаците към Тайван и Южнокитайско море, азиатските държави ще търсят успокояващи новини, според експерти по сигурността и регионални дипломати.

"Страните от региона очакват уверения, че намеренията на Китай в действителност са мирни, предвид нарастващата военна мощ на Китай. Може да се очаква той (Уей Фенгхе), да обвини САЩ за нарастващото напрежение в Южнокитайско море и няма начин да признае, че Китай е част от проблема", коментира анализаторът по регионална сигурност в Сингапур Ян Стори. 

Китай призова САЩ първо да си намалят ядрения арсенал и тогава да съдят другите

Китай призова САЩ първо да си намалят ядрения арсенал и тогава да съдят другите

Защото целият свят е загрижен за ядреното разоръжаване на САЩ