Китай призовава САЩ незабавно да прекрати всички официални контакти с Тайван. Така говорителят на външното министерство Лу Кан коментира скорошната среща между Джон Болтън и генералния секретар на Съвета за национална сигурност на Тайван Лий Дауей (известен още като Дейвид Лий), съобщава ТАСС.

"Принципът за един Китай е политическата основа за китайско-американските отношения. Ние твърдо се противопоставяме на официалните контакти между Съединените щати и Тайван в каквато и да е форма", коментира Лу Кан.

"Призоваваме правителството на САЩ да преустанови всякакви официални контакти и обмен между двете страни, за да се избегнат всякакви последствия за нашите отношения и сътрудничество", добави той.

Тайванската централна информационна агенция съобщи в събота, че преговорите между Болтън и Ли Дауей сa по време на посещение от 13 до 21 май. Според тайванските медии това е първата такава среща, 40 години след разпадането на дипломатическите отношения между САЩ и острова през 1979 година.

САЩ отново изпраща два кораба през стратегическия Тайвански проток

САЩ отново изпраща два кораба през стратегическия Тайвански проток

Китай вижда присъствие на техния праг и подстрекателство за военна конфронтация

Висшите представители на националната сигурност от САЩ и Тайван се срещнаха, за да задълбочат сътрудничеството си, обясни правителството в Тайпе, съобщава "Ройтерс".

Началникът на тайванската национална сигурност се срещна с съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън по-рано този месец, съобщи министерството на външните работи на Тайван.

Китай смята, Тайван за отцепила се провинция, а китайско-американските отношения вече са напрегнати.

Дипломатическата обстановка ескалира последните седмици на фона на нарастващата търговска война, американските санкции и все по-военната позиция на Китай в Южнокитайско море, където САЩ провеждат патрули за свобода на корабоплаването.

САЩ и съюзници демонстрират военноморска сила срещу нарастващата мощ на Китай

САЩ и съюзници демонстрират военноморска сила срещу нарастващата мощ на Китай

Военни кораби от Франция, Япония, Австралия и САЩ проведоха първото си комбинирано учение в азиатски води

Срещите се разглеждат от Тайван като знак за подкрепа от администрацията на Тръмп. Напрежението също се повишава между Тайпе и Пекин, който счита, че островът е част от "един Китай".

Срещата се състоя по време на посещението на Лий на 13 и 21 май в САЩ, се казва в краткото изявление на Тайван.

"По време на пътуването, заедно с американски правителствени служители, генералният секретар Лий се срещна с представители на нашите дипломатически съюзници, като потвърди подкрепата и ангажимента за свободен и отворен индо-тихоокеански регион", се казва в изявлението.

Китай в ООН: САЩ са като "Дон Кихот", виждат врагове във вятърни мелници

Китай в ООН: САЩ са като "Дон Кихот", виждат врагове във вятърни мелници

Това е подигравка със света, "едностранни и изнудвачески практики" са новите форми на хегемония", САЩ превръщат страните в свои врагове

Министерството на външните работи на Тайван и американското фактическо посолство в Тайван отказват да коментират.

Пекин редовно определя Тайван като най-чувствителния и важен въпрос в отношенията със САЩ, който няма официални връзки с Тайван, но е основният източник на оръжие на острова.

През последните месеци САЩ увеличават честотата на патрулиране през стратегическия Тайвански проток въпреки опозицията от Китай.

Китай увеличава военния и дипломатически натиск, за да утвърди своя суверенитет над острова.

По-рано през май Камарата на представителите на САЩ подкрепи законодателството, подкрепящо Тайван, тъй като членовете на Конгреса на САЩ настояваха за по-остър подход в отношенията с Пекин.

Пентагонът съобщава, че Вашингтон е продал на оръжия на Тайпе за повече от 15 милиарда долара от 2010 година.

САЩ, Япония, Индия и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море

САЩ, Япония, Индия и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море

Япония изпрати един от двата си големи самолетоносача - "Изумо"