Китай вижда, че външната политика на САЩ дестабилизира, озадачава и заприличва на "Дон Кихот", испанският измислен герой, чието неуместно възприятие към заплахи го води към поредица от обречени усилия, съобщава "Ройтерс" от Световния форум за разоръжаване в ООН.

"Манталитетът на Студената война се върна, за да направлява стратегията за сигурност и политиката на голяма сила", заяви посланикът на Китай по въпросите на разоръжаването Ли Сон пред Конференцията за разоръжаване, която е дългосрочна арена за преговори относно оръжия в ООН в Женева.

"По-специално, САЩ продължават да твърдят, че други страни ги карат да се чувстват несигурни - това наистина е озадачаващо", обясни той.

Подгответе се за трудни времена, призова Си Дзинпин Китай

Подгответе се за трудни времена, призова Си Дзинпин Китай

Не се посочва за какви трудности става въпрос

Ли коментира призивите на САЩ към други ядрени сили да приемат общи стандарти за прозрачност на ядрените оръжия, което според него представлява опит на Вашингтон да тормози по-слабите за приемане на създадени от САЩ правила.

"Идеята за изискване на такива общи стандарти е подигравка с положението, пред което е изправен светът в международна среда за сигурност, характеризираща се с широко разпространено чувство за несигурност, в което "едностранни и изнудвачески практики" са новите форми на хегемония", коментира Ли Сон.

"Не можем да не ви напомним за Дон Кихот, изобразен в творбата на Сервантес, който бе готов да воюва с вятърни мелници", допълва той.

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

Размита е границата между отбрана и нападение

"Дон Кихот" е история за един заблуден рицар-мечател и верния му слуга Санчо Панса. Героят атакува вятърните мелници, вярвайки, че те са гиганти, което певръща неговото име в нарицателно за изправяне срещу въображаеми врагове".

"Политиката за национална сигурност, формирана от подобно мислене, сама по себе си представлява потенциална заплаха за международния мир и сигурност", обяснява китайският представител.

Други въпроси, свързани с нарастващия брой на горещи точки в отношенията между САЩ и Китай, включват напрежението около корабоплаването в Южен Китай, търговската война, американските санкции и Тайван.

Пекин към САЩ: Не се заблуждавайте, Китай не блъфира и е способен да отвърне

Пекин към САЩ: Не се заблуждавайте, Китай не блъфира и е способен да отвърне

Никой не печели от търговска война, но Китай има гъвкава икономика и голям набор от политически инструменти

ООН заяви, че рискът от използване на ядрени оръжия сега е най-висок след Втората световна война, спешен проблем, на който светът трябва да гледа по-сериозно.

Ли Сон коментира, че САЩ преследват интересите си в сигурността на цената на международните правила, като вече им е навик да саботират и разкъсват сделки, като същевременно разширяват своите собствени офанзивни и отбранителни способности, като "увеличават напрежението, подбуждат надпреварата във въоръжаването и намаляват стратегическата стабилност."

"Избирайки да гледат на страните като на съперници, САЩ вероятно ще ги превърнат във врагове, въпреки че страните нямат такова намерение", допълва той.

Търговската война САЩ-Китай: "Сделката" на Тръмп срещу "Войната" на Сун Дзъ

Търговската война САЩ-Китай: "Сделката" на Тръмп срещу "Войната" на Сун Дзъ

Преди около 2500 години Сун Дзъ съветва: "Ако опонентът ви е холеричен темперамент, се стремете да го дразните"