Китай трябва да се подготви за трудни времена, тъй като международната ситуация продължава да се усложнява. Това призова президентът на азиатската държава Си Дзинпин, цитиран от държавната медия, предаде "Ройтерс".

Дзинпин направи коментара на фона на ескалиралия търговски конфликт между Китай и САЩ, който пряко засегна технологичния гигант Huawei. Миналата седмица Вашингтон постави китайската компания в "черен" списък.

Nike, Adidas и много други зоват Тръмп да прекрати търговската война с Китай

Nike, Adidas и много други зоват Тръмп да прекрати търговската война с Китай

Търговската война щяла да има "катастрофален" ефект върху потребителите

По време на тридневна обиколка в южната провинция Дзянси, люлка на комунистическата революция в Китай, Си призова хората да се поучат от изпитанията и лишенията в миналото.

"Днес, на новия Дълъг марш, ние трябва да преодолеем много големи рискове и предизвикателства у нас и от чужбина", цитира "Синхуа" думите на Си Дзинпин, който има предвид военното отстъпление на Червената армия на Китайската комунистическа партия с цел избягване на гонитбата от армията на Гоминдан в периода октомври 1934 г. - октомври 1935 г. Впоследствие армията се прегрупира и взема властта през 1949 г.

"Страната ни все още е в период на важни стратегически възможности за развитие, но международната ситуация все повече се усложнява", продължи китайският лидер.

Чесънът е големият победител в САЩ от търговската война с Китай

Чесънът е големият победител в САЩ от търговската война с Китай

Доходите на милиони американски фермери намаляват, производителите на чесън печелят

"Ние трябва да осъзнаем дългогодишното и комплексното естество на различните неблагоприятни фактори у дома и в чужбина и по необходимия начин да се подготвим за различни трудни ситуации", подчерта Си Дзинпин.

Не се посочва за какви трудности става въпрос, а също не се споменава пряко търговската война или САЩ.

Не са планирани нови търговски преговори между двете държави от последния кръг разговори на 10 май, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп увеличи митата върху китайски внос за 200 милиарда долара.

САЩ започна война на дронове с Китай

САЩ започна война на дронове с Китай

Пентагонът също с рестриктивни мерки

Си Дзинпин коментира още, че технологичните иновации трябва да превърнат Китай в притежател на интелектуална собственост. Той призова за разширяване на индустриалната верига и увеличаване на качественото производство в страната.