Част от най-големите световни фирми, произвеждащи обувки призовават американския президент Доналд Тръмп да сложи край на търговската война на САЩ с Китай, предупреждавайки за "катастрофалния" ефект върху потребителите, съобщават световните осведомителни агенции.

В писмо, подписано от 173 компании, включително от Nike и Adidas, те изтъкват, че решението на американския държавен глава да повиши вносните мита до 25% ще окаже несъразмерно влияние върху работническата класа.

Те също така предупреждават, че по-високите налози застрашават бъдещето на някои компании.

"Време е да се сложи край на тази търговска война", настояха фирмите.

ОИСР: Търговската война на Тръмп с Китай ще навреди на икономиката на САЩ

ОИСР: Търговската война на Тръмп с Китай ще навреди на икономиката на САЩ

Засилването на спора между Вашингтон и Пекин вероятно ще доведе до спад на световния БВП с 0,7%

Тръмп увеличи митата върху вноса на китайски стоки в САЩ на стойност 200 млрд. долара от 10 на 25 процента преди повече от седмица, след като Вашингтон и Пекин не успяха да постигнат споразумение за търговията.

Китай отвърна с обявяването на планове за повишаването на митата върху американски внос на стойност 60 млрд. долара от 1 юни.

Обувните компании, които са подписали писмото, включително Clarks, Dr Martens и Converse, твърдят, че докато средното американско мито за обувките е 11,3%, в някои случаи то може да достигне 67,5 процента.

Чесънът е големият победител в САЩ от търговската война с Китай

Чесънът е големият победител в САЩ от търговската война с Китай

Доходите на милиони американски фермери намаляват, производителите на чесън печелят

"Добавянето на 25% увеличение на данъка в допълнение към тези мита би означавало, че някои работещи американски семейства биха могли да плащат почти 100% мито върху обувките си", пишат компаниите.

След като повиши митата по-рано този месец, Тръмп каза на компаниите, че биха могли да намалят разходите, като изместят производството си в САЩ.

Производителите на обувки и търговците на дребно обаче посочват, че докато преместват снабдяването си от Китай: "Обувките са много капиталоемка индустрия, с години на планиране, необходими за вземане на решения за снабдяването, а компаниите не могат просто да преместват фабрики, за да се приспособят към тези промени."

Търговската война САЩ-Китай: "Сделката" на Тръмп срещу "Войната" на Сун Дзъ

Търговската война САЩ-Китай: "Сделката" на Тръмп срещу "Войната" на Сун Дзъ

Преди около 2500 години Сун Дзъ съветва: "Ако опонентът ви е холеричен темперамент, се стремете да го дразните"

Вчера американските търговски камари в Китай публикуваха проучване на своите членове, което е установило, че малко над 40 процента са се преместили или са обмислили преместване на производствени съоръжения извън Китай заради митата.

Проучването на американските търговски камари в Китай и Шанхай установи, че една трета от анкетираните са отложили или отменили инвестиционните си решения, за да се справят с митата.

Неотдавнашната ескалация на търговския конфликт, включително по-строгите ограничения върху китайския телекомуникационен гигант Huawei, създадоха нови притеснения за бизнеса в Китай, изтъкнаха американските търговски камари в Китай.

Миналата седмица администрацията на Тръмп добави Huawei в своя "списък с юридически лица", който забранява на компанията да придобива технологии от американски фирми без разрешение от правителството.

Говорейки пред Би Би Си, председателят на Американската търговска камара в Китай Тим Стратфорд заяви, че нейните членове са имали "истински опасения" относно последиците от действията на САЩ срещу Huawei.

Администрацията на Тръмп забавя забраната на Huawei с 90 дни

Администрацията на Тръмп забавя забраната на Huawei с 90 дни

"За предоставяне на услуги и поддръжка, включително актуализации на софтуер или поправки към съществуващи телефони"