Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предупреден от най-влиятелната западна икономическа организация, че допълнителна ескалация на търговската война с Китай ще нанесе значителна вреда върху американската икономика, както и върху останалия свят.

Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че засилването на спора между Вашингтон и Пекин вероятно ще доведе до спад на световния БВП с 0,7% до 2021-2022 г., пише "Гардиън".

Пекин към САЩ: Не се заблуждавайте, Китай не блъфира и е способен да отвърне

Пекин към САЩ: Не се заблуждавайте, Китай не блъфира и е способен да отвърне

Никой не печели от търговска война, но Китай има гъвкава икономика и голям набор от политически инструменти

При такъв сценарий ударът върху световната икономика от по-високи мита може да бъде определен на почти 600 милиарда долара.

В оценка на световната икономика ОИСР отбелязва, че икономическият импулс в световен мащаб отслабва. Пояснява се, че САЩ и Китай ще изгубят от по-високи мита. Организацията прогнозира световният растеж да отслабне до 3,2 на сто тази година от 3,5% през 2018 г. За 2020 г. прогнозите са леко покачване до 3,4 на сто.

Адмирации в Китай за американската демокрация

Адмирации в Китай за американската демокрация

Държавите все още ли разглеждат американската демокрация като модел?

При най-лошия сценарий в търговския конфликт - ако бъдат наложени мита върху целия търговски обмен между САЩ и Китай и вследствие на това инвестициите спрат - БВП на САЩ ще се свие с повече от 0,8%, а на Китай с повече от 1,1 на сто.

Търговският спор между двете най-големи икономики в света неочаквано ескалира по-рано този месец, след като Тръмп увеличи митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10 на с 25%. Китай отвърна с мита върху американски внос за 60 милиарда долара.

В Китай нападат САЩ за "дребнавите им номерца"

В Китай нападат САЩ за "дребнавите им номерца"

Искреността на правителството в Пекин "не се връща с положителен отговор" от страна на САЩ

При друг сценарий ОИСР прогнозира потребителските цени в САЩ да се увеличат с 0,3% през следващата година вследствие на обявените от Тръмп мита по-рано този месец. Организацията също предупреждава, че БВП на двете държави може да се свие с между 0,2% и 0,3% средно до 2021-2022 г.