Китай обяви, че ще отвърне на удара на САЩ.

На сайта на китайското правителство е публикувано съобщение, в което се заявява, че ще увеличи митата върху американски стоки за 60 милиарда долара от 1 юни, информира "Блумбърг".

2 493 стоки ще бъдат обложени с 25-процентово мито. Митата варират от 5 до 25%.

Китай винаги бил готов за разговори със САЩ

Китай винаги бил готов за разговори със САЩ

Белият дом е поставил ултиматум на Пекин

Митата от 25% върху американски стоки за 60 милиарда долара са в отговор на последните мита на Вашингтон. Пекин също така ще добави още 5000 продукта в списъка с обложени с мита стоки. Освен това Пекин може да спре да купува селскостопанска продукция и енергия от САЩ, да ограничи американските търговски услуги в Китай и да намали поръчките към "Боинг", пояснява Global Times. Китайски експерти обмислят възможността да разпродадат американски държавни ценни книжа.

Митата влизат в сила от 1 юни. Те ще бъдат наложени на някои стоки, включени в предишен списък от 2018 г.

Търговският конфликт между САЩ и Китай разбута пазарите

Търговският конфликт между САЩ и Китай разбута пазарите

Промишленият индекс Dow Jones отписа 550 пункта

Те ще бъдат наложени на различни нива: 25% мито върху 2 493 стоки; 20% мито върху 1 078 стоки; 10% върху 974 стоки и 5% върху 595 стоки.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Пекин да не отвръща. Той подчерта, че най-голямата азиатска икономика "ще пострада много лошо" без търговско споразумение. 

В петък САЩ вдигнаха до 25% митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара. Вашингтон започна процес по налагане на мита върху китайски стоки за още 300 милиарда долара.

Няма да се огънем пред натиска на САЩ, закани се Китай

Няма да се огънем пред натиска на САЩ, закани се Китай

страната никога няма да се подаде на чужд натиск