Търговският конфликт между САЩ и Китай разбута пазарите, съобщават АП и други медии.

Основните фондови индекси на "Уолстрийт" стартираха търговията в понеделник със солидни понижения, след като Китай обяви, че ще отвърне на митата на САЩ. Пекин съобщи, че от 1 юни ще наложи мита върху американски стоки за 60 милиарда долара, след като администрацията на президента Доналд Тръмп вдигна митата върху китайски внос за 200 милиарда долара от 10 на 25%.

Тръмп предупреди Китай да не отвръща на удара, за да не стане по-лошо

Тръмп предупреди Китай да не отвръща на удара, за да не стане по-лошо

Той отрича, че американски потребители ще плащат за по-високите мита спрямо Китай

Компаниите отчетоха спад в началото на търговията на "Уолстрийт". Apple е надолу с 5,2%, докато акциите на Caterpillar се понижиха с 4-5%.

Промишленият индекс Dow Jones отписа 550 пункта или над 2% от стойността си. S&P регистрира спад от 51 пункта или 1,8 на сто, а Nasdaq е надолу с 3%.

Петролът поскъпна с 2,4% до 63,15 долара за барел, след като два саудитски танкера са били ударени до крайбрежието на ОАЕ.

Еврото се продава с 0,19% по-скъпо от щатския долар - 1,1254.

Няма да се огънем пред натиска на САЩ, закани се Китай

Няма да се огънем пред натиска на САЩ, закани се Китай

страната никога няма да се подаде на чужд натиск

Цената на златото нарасна при търговията днес и заличи умерените загуби през тази нощ, след като китайският юан се обезцени с 0,80% до нива, невиждани от декември 2018 г. Стойността на ценния метал е засегната от ескалиралия търговски спор между Китай и САЩ.

Златото се увеличи с 1,0% до 1 298 долара за тройунция. Паладият пък се обезцени с 2,02%.