Американският президент Доналд Тръмп отрече, че американските потребители ще плащат за по-високите мита за китайския внос и предупреди Китай да не отвръща, съобщава "БиБиСи.

САЩ удвоиха тарифите на 200 млрд. долара китайски стоки в петък, при рязка ескалация на търговската война между страните. В поредица от туитове, Тръмп коментира, че Китай се възползва дълго от предимствата на САЩ за толкова много години.

"Следователно, Китай да не отвръща - ще стане по-лошо", обяснява той.

Тръмп заяви, че американските потребители могат да избегнат митата, като купуват същите продукти от други източници.

"Много компании с мита ще напуснат Китай към Виетнам и други такива страни в Азия. Ето защо Китай толкова много иска сделка", допълва Тръмп.

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Няма пробив и няма сделка, Тръмп нанася ефективен удар, но и на САЩ

По-рано икономическият съветник на Тръмп, Лари Кудлоу коментира, че и "двете страни ще страдат" от търговския спор.

Но Тръмп омаловажи влиянието от покачването на митата върху САЩ.

"Ние сме точно там, където искаме да бъдем с Китай. Не забравяйте, че те нарушиха сделката си с нас и се опитаха да предоговорят", пише Тръмп в друга публикация в Туитър.

"Ще вземем десетки милиарди долари мита от Китай. Купувачите на продукти могат да го направят сами в САЩ (идеално) или да купят от необмитени страни."

Париж: Конфликтът между САЩ и Китай е най-голямата заплаха за световния ръст

Париж: Конфликтът между САЩ и Китай е най-голямата заплаха за световния ръст

Няма по-голяма заплаха за световния растеж

В интервю за "Фокс нюз" в неделя, Кудлоу признава, че американските фирми плащат мита за всякакви стоки, внасяни от Китай, и че американските потребители също ще плащат, ако фирмите преминат към увеличение на разходите.

Според Кудлоу, митата ще окажат влияние и върху китайската икономика, тъй като по-високите разходи ще намалят американското търсене на китайски стоки.

Офисът на търговския представител на САЩ също така заяви, че е наредено "да започне процес на повишаване на мита върху по същество целия внос от Китай, който се оценява на около 300 млрд. долара".

Китай заяви, че ще отвърне на удара, но не обявява никакви подробности, включително и кога ще предприеме действия.

Няма да се огънем пред натиска на САЩ, закани се Китай

Няма да се огънем пред натиска на САЩ, закани се Китай

страната никога няма да се подаде на чужд натиск

По-високите мита ще се плащат от американски компании, които внасят стоки от Китай.

Икономистите твърдят, че 25% мита са трудни за поемане от компаниите, което означава, че е по-вероятно те да прехвърлят част от разходите върху потребителите.

Запитан, дали е правилно да се каже, че американските компании и американските потребители ще плащат за митата, Кудлоу коментира: "Да, до известна степен. Не съм несъгласен с това. И двете страни ще страдат от това."

Той допълва, че има "голяма вероятност", Тръмп да се срещне с китайския президент Си Дзинпин по време на срещата на Г-20 в Япония в края на юни.

Тръмп: Митата върху китайски стоки ще донесат по-голямо богатство от търговска сделка

Тръмп: Митата върху китайски стоки ще донесат по-голямо богатство от търговска сделка

Разговорите с Китай продължават по много благоприятен начин

Китай заяви в петък, че "дълбоко съжалява" за този ход, но ще трябва да предприеме "необходимите мерки за противодействие".

В миналото китайците въвеждаха реципрочни мита веднага след влизането в сила на американските.

Китай коментира, че няма да изяде "горчивите плодове".

САЩ твърдят, че търговският излишък на Китай със САЩ е резултат от нелоялни практики, включително държавна подкрепа за местните компании. Те обвиняват Китай и в кражба на интелектуална собственост от американски фирми.

Тръмп коментира по-рано, че "Китай мечтае, че Спящия Джо Байдън, или някой от останалите, да бъде избран през 2020 г. Те обичат да разкъсват Америка!"

Китай отказва да играе на "сблъсък на цивилизациите"

Китай отказва да играе на "сблъсък на цивилизациите"

Глобал Тйамс: С изключение на някои фанатични политически елити във Вашингтон, малко хора по света биха приветствали битки между цивилизации