Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че наложените върху китайски стоки мита ще донесат "далеч по-голямо" богатство на Щатите от "евентуално феноменално търговско споразумение".

Париж: Конфликтът между САЩ и Китай е най-голямата заплаха за световния ръст

Париж: Конфликтът между САЩ и Китай е най-голямата заплаха за световния ръст

Няма по-голяма заплаха за световния растеж

Държавният глава подчерта, че преговорите с Пекин ще продължат и че няма "нужда да се бърза", откакто митата влязоха в сила. Той добави, че Вашингтон е започнал процес по въвеждане на наказателни мерки върху останалите китайски стоки за 325 милиарда долара.

"Разговорите с Китай продължават по много благоприятен начин - абсолютно не е необходимо да се бърза - след като сега Китай плаща на САЩ мита от 25% върху стоки и продукти за 250 милиарда долара. Огромните плащания директно постъпват във финансовото министерство...Започна процес по налагане на допълнителни мита от 25% върху останалите 325 милиарда долара...Митата ще донесат далеч по-голямо богатство на страната ни от дори феноменално споразумение от традиционен вид. Също, много по-лесно и по-бързо се прави. Нашите фермери ще се справят по-добре, по-бързо и сега ще бъде помогнато на гладуващите държави. Ще бъдат гарантирани изключения за някои продукти или ще отиват при нов източник", написа Тръмп в "Туитър".

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Няма пробив и няма сделка, Тръмп нанася ефективен удар, но и на САЩ

Вчера китайска делегация пристигна в САЩ за нов кръг преговори.

Китай обяви, че ще отговори на митата на Вашингтон.