Тръмп повишава митата за 200 млрд. китайски стоки, след рязка ескалация на търговската война, увеличението е до 25% от 10%, а Пекин обеща да отвърне на удара, съобщава БиБиСи.

Китай "дълбоко съжалява" за този ход, но ще трябва да предприеме "необходимите мерки за противодействие". Ситуацията ескалира в момент когато високопоставени служители от двете страни се опитват да спасят търговска сделка във Вашингтон.

САЩ и Китай изглеждаха близо до решение на напрежението в търговията, но китайското министерство на търговията потвърди най-новото увеличение на тарифите на САЩ на своя уебсайт.

Китайският вицепремиер Лиу Хе, търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер и американският министър на финансите Стивън Мнучин проведоха 90-минутен разговор вчера и се очакваше да подновят преговорите днес. Длъжностни лица не разговаряха с репортери, докато напускаха преговорите.

"Телефонна връзка" между Тръмп и Си

"Телефонна връзка" между Тръмп и Си

Лидерите на САЩ и Китай обсъждат търговската война

"Надяваме се, че САЩ и китайската страна ще работят заедно ... за разрешаване на съществуващите проблеми чрез сътрудничество и консултации", се казва в изявление на китайското министерство.

Митата са данъци, плащани от вносителите на чуждестранни стоки, така че увеличението от 25% ще се плаща от американски компании, които внасят китайски стоки в страната. Миналата година САЩ наложиха 10% мита за китайските продукти на стойност 200 млрд. долара - включително риба, чанти, дрехи и обувки.

Митата трябваше да се повишат в началото на годината, но увеличението бе забавено, когато преговорите напреднаха. Търговската война между САЩ и Китай през последната година тежи върху световната икономика и създава несигурност за бизнеса и потребителите.

Въпреки че Тръмп омаловажава влиянието на митата върху икономиката на САЩ, това повишение вероятно ще засегне някои американски компании и потребители, твърдят анализатори.

Тръмп обвини Китай, че е "нарушил сделката" в търговските преговори

Тръмп обвини Китай, че е "нарушил сделката" в търговските преговори

"Те нарушиха сделката... Те не могат да го правят. Така че ще плащат"

Дебора Елмс, изпълнителен директор на Азиатския търговски център, коментира, че "това ще бъде голям шок за икономиката. Това са всички американски компании, които изведнъж са изправени пред 25% увеличение на цената и в допълнение трябва да си спомните, че китайците ще отвърнат на удара."

В изявление Американската търговска камара в Китай заяви, че е поела ангажимент да помогне на двете страни да намерят "устойчиво" решение.

"Въпреки че сме разочаровани, че залозите са вдигнати, ние все пак подкрепяме продължаващите усилия на двете страни да постигнат споразумение за силна, изпълнима сделка, която решава фундаменталните, структурни въпроси, с които нашите членове отдавна се сблъскват в Китай", допълва камарата.

Няма пробив и няма сделка - просто повече мита, с този ход американският президент Доналд Тръмп нанесе ефективен удар не само на китайската икономика, както се предполагаше, но и на САЩ.

САЩ и Китай изпращат противоречиви сигнали за търговията

САЩ и Китай изпращат противоречиви сигнали за търговията

Китай предупреди, че правителството ще "трябва да приеме необходимите контрамерки"

Предходните мита от 10% за 200 млрд. долара китайски стоки донякъде са поети от американските вносители, но икономистите твърдят, че 25% мита ще бъдат много по-трудни за тях. Почти сигурно ще трябва да прехвърлят тези разходи на американските потребители - а това означава по-високи цени.

Това е сериозна ескалация и търговската война между двете най-големи икономики в света се завръща. Това означава, че останалите трябва да бъдат подготвени за повече проблеми занапред.

Въпреки ескалацията на напрежението от тази седмица, след вчерашните разговори във Вашингтон, говорител на Белия дом заяви, че американските власти са се съгласили с вицепремиера на Китай да възобновят преговорите в петък сутринта.

Въпреки че в последно време се наблюдаваше по-голям оптимизъм по отношение на напредъка в търговските преговори, все още имаше проблеми. Те включват въпроси, свързани с защитата на интелектуалната собственост, колко бързо може да се отменят митата и как да се постигне споразумение.

Анализаторите твърдят, че китайците все още са склонни да преговарят, за да запазят моралната си позиция и защото разбират важността от разрешаването на търговската война.

Тръмп: Китай иска преговори за търговско споразумение със „слабите” демократи

Тръмп: Китай иска преговори за търговско споразумение със „слабите” демократи

Китайците вероятно вярват, че могат да договорят по-добра сделка на преговори със "слабите" демократи

"Търговската война ще бъде лоша за Китай, както за реалната икономика, така и за финансовите пазари. По-добре за Китай да играе ролята на спокоен държавник, отколкото гневен отмъстител", обясняват анализатори.

Китай е честа мишена за гнева на Тръмп, като президентът на САЩ, той критикува търговските дисбаланси между двете страни и китайските правила за интелектуална собственост, които според него задържат американските компании.

Някои в Китай разглеждат търговската война като част от опита на САЩ да ограничат китайското развитие, като западните правителства все по-нервно се притесняват от нарастващото влияние по Китай в света.

Двете страни вече са наложили мита на стоки за милиарди долари. Ситуацията би могла да се влоши още повече. Не е ясно какво точно предизвика последните действия на американския президент, което очевидно е изненадало Китай.

Преди обсъжданията, Тръмп обвини Китай, че е "нарушил сделката" в търговските преговори и ще си плати, коментира БиБиСи.

Тръмп за Китай: "Ще спечелим така или иначе"

Тръмп за Китай: "Ще спечелим така или иначе"

Ние или печелим като сключваме сделка, или печелим, като не постигаме сделка

В Токио заместник-главният секретар на кабинета Котаро Ногами заяви, че Япония се надява САЩ и Китай да разрешат търговските си спорове, а ескалацията не е от полза за никого, съобщава АП. 

Японската икономика е пострадала от по-ниския китайски износ за САЩ. Япония също е подложена на натиск от страна на президента Тръмп да намали защитата на своите земеделски производители и да насърчи повече покупки на американски превозни средства.

Ногами допълва, че всички търговски мерки трябва да бъдат в съответствие с правилата, определени от Световната търговска организация, а Япония се надява, че "и САЩ, и Китай ще работят за конструктивно решаване на проблемите чрез диалог".

ЕЦБ: САЩ повече ще загубят в търговска война, а Китай ще спечели

ЕЦБ: САЩ повече ще загубят в търговска война, а Китай ще спечели

Това показва симулация на Европейската централна банка