САЩ и Китай изпращат противоречиви сигнали за търговията. Президентът Доналд Тръмп изрази оптимизъм относно перспективите за сделка, а Пекин предупреди, че ще предприеме ответни мерки, ако Вашингтон увеличи митата, съобщава "Блумбърг".

Тръмп: Китай иска преговори за търговско споразумение със „слабите” демократи

Тръмп: Китай иска преговори за търговско споразумение със „слабите” демократи

Китайците вероятно вярват, че могат да договорят по-добра сделка на преговори със "слабите" демократи

Днес Тръмп обяви, че Китай се надява да сключат сделка, когато високопоставени представители на азиатската държава посетят Вашингтон в четвъртък и петък за продължаване на преговорите. САЩ предупредиха, че ще увеличат митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара до 25 на сто от 10% от петък 12,01 часа нюйоркско време.

Има индикации, че те искат да сключат споразумение, нашите екипи ще се срещнат с техния екип утре, ще видим какво ще се случи, обяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс пред репортери, след като президентът коментира темата в "Туитър".

Но Министерството на търговия на Китай предупреди, че правителството ще "трябва да приеме необходимите контрамерки", ако САЩ вдигнат митата.

Търговската война САЩ-Китай може да ескалира още

Търговската война САЩ-Китай може да ескалира още

Ситуацията била по-напрегната, отколкото западните медии я представят

"Ескалирането на търговския конфликт не е в интерес на народите на двете държави и света. Китай дълбоко съжалява за хода", отбеляза ведомството в съобщение.

Часове преди новите мита да влязат в сила инвеститорите са опасяват, че преговорите между двете най-големи икономики в света могат да се провалят и да се изпарят последните надежди за окончателно прекратяване на търговската война.