САЩ повече ще загубят, ако започнат търговска война с други държи, докато Китай ще спечели, ако отвърне.

Това показва симулация на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде "Ройтерс".

САЩ използват лъжи, за да сплашват държавите, обвини Китай

САЩ използват лъжи, за да сплашват държавите, обвини Китай

Днес търговската война между двете най-големи икономики в света навлезе в нова зала

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че търговските войни са "добро" нещо и лесно се печелят. Той вкара в страната в търговска война с Китай през март, след като наложи мита върху стомана, алуминий и различни китайски продукти.

В проучването ЕЦБ симулира налагане на американски мита от 10% върху внос и реципрочни мерки от други държави. Изследването показва, че това ще доведе до свиване на американската търговия и вреда върху доверието на потребителите и инвеститорите.

Търговската война между САЩ и Китай навлезе в нова фаза

Търговската война между САЩ и Китай навлезе в нова фаза

Новите мита влязоха в сила в 12:01 часа пекинско време

"Резултатите подсказват, че позицията на САЩ с нетния износ съществено ще се влоши. При този модел американските компании инвестират по-малко и наемат по-малко работници, което подсилва негативния ефект", отбелязват от ЕЦБ.

Според изчисленията на банката ръстът на САЩ ще бъде стопен с повече от 2 процентни пункта. Международният валутен фонд на този етап очаква американската икономика да се разшири с 2,9% през тази година и 2,7 на сто през 2019 г.

Тръмп заплаши Китай с още мита, имал „много патрони”

Тръмп заплаши Китай с още мита, имал „много патрони”

Китай отменя преговорите със САЩ

Но изследването на ЕЦБ разкрива, че Китай ще спечели от износа за трети държави заради обложените с американски мита китайски стоки, въпреки че ще бъде временно и частично ще бъде засегнато от негативно влияние върху доверието.

Междувременно световната търговия може да се свие с до 3%.

Моделът на ЕЦБ е чисто теоретичен и не имитира актуалните търговски условия.

САЩ наложиха мита върху китайски стоки за 200 милиарда долара, а Пекин отговори с мита върху американски продукти за 60 милиарда долара.