Увеличението на митата върху вноса на китайски стоки за 200 милиарда долара влезе в сила. Поредната стъпка на администрацията на президента Доналд Тръмп доведе до опасения за разрастване на конфликта и сериозен негативен ефект върху глобалната икономика.

Какви стоки обаче и кои марки може да се окажат "жертви" на това решение? За това обясняват от money.bg.

"Телефонна връзка" между Тръмп и Си

"Телефонна връзка" между Тръмп и Си

Лидерите на САЩ и Китай обсъждат търговската война

Според CNN Business новите мита на САЩ ще засегнат емблематични американски брандове като iPhone и Nike.

Увеличението на ставките от 10 на 25% ще засегне различни групи продукти - от потребителска електроника, през играчки, до обувки.

Според анализатори тъй като голяма част от експорта от Китай е засегнат от митата, е възможно с влизането в сила на промените, в списъка да влязат почти всички продукти, които се внасят в САЩ.

"Това може да засегне 100% от играчките и спортните стоки, внасяни от Китай в САЩ, както и 93% от обувките и 91% от текстилните стоки", посочва анализ на експертите от Peterson Institute for International Economics.

Фил Леви от Chicago Council on Global Affairs пък обяснява, че тези групи стоки досега не са били включени, защото по-високите тарифи върху тях щели да се усетят сериозно от американските потребители.

"Списъкът с електроника е дълъг и вероятно ще бъдат засегнати смартфони, компютри, телевизори, дронове и други джаджи", посочва Сейдж Чандлър, който е вицепрезидент в Consumer Technology Association/

САЩ и Китай изпращат противоречиви сигнали за търговията

САЩ и Китай изпращат противоречиви сигнали за търговията

Китай предупреди, че правителството ще "трябва да приеме необходимите контрамерки"