Пекин е силно против, "абсурдния и расистки мироглед", подкрепен от висш американски представител, който очертава конкуренцията между САЩ и Китай като "сблъсък на цивилизации", съобщава "Стрейт Таймс".

Подобен дискурс е предопределен да се провали, ако произтича от скрит мотив за провокация на проблеми, коментира Ксу Лин, зам.-ръководител "Публичност" на Китайската комунистическа партия.

Но, отбелязвайки как различните цивилизации могат да съжителстват "се превърна във въпрос на нашето време", Ксу Лин допълва, че Китай ще проведе конференция, за да насърчи обмена и взаимното обучение, вместо конфронтация между цивилизациите.

Първата конференция за диалог на азиатските цивилизации ще започне следващата сряда, събирайки участници от 47 азиатски страни с цел насърчаване на сътрудничеството между тях. "(Тя) се стреми да замени отчуждението на цивилизациите с обмен, сблъсъците с взаимното учене и превъзходството със съвместното съществуване", допълва зам.-министърът на външните работи Конг Сюаню.

Тръмп: Митата върху китайски стоки ще донесат по-голямо богатство от търговска сделка

Тръмп: Митата върху китайски стоки ще донесат по-голямо богатство от търговска сделка

Разговорите с Китай продължават по много благоприятен начин

Съобщението на Китай за конференцията е няколко дни, след като критикува директора на американския Държавен департамент за планиране на политиката Кирон Скинър, който заяви на конеференция на мозъчни-тръстове, че съперничеството с Китай е първият път, когато САЩ са изправени пред голям конкурент, който не е от бялата раса, тъй като дори конкуренцията със СССР е "борба в западното семейство".

"Това е борба с една наистина различна цивилизация и различна идеология, а Съединените щати не са се сблъсквали с това преди. Нито пък имахме икономически конкурент по начина, по който имаме (днес с Китай)", допълва тя.

Скинър обяснява, че Държавният департамент разработва всеобхватна политика за Китай в духа на "член Х" от 1947 г., която очертава стратегията за ограничаване, която САЩ използват за Студената война.

Париж: Конфликтът между САЩ и Китай е най-голямата заплаха за световния ръст

Париж: Конфликтът между САЩ и Китай е най-голямата заплаха за световния ръст

Няма по-голяма заплаха за световния растеж

Говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан, че коментарите на Скинър са расистки предразсъдъци и са остарели. "Просто е абсурдно и крайно неприемливо да разглеждаме китайско-американските отношения като сблъсък на цивилизации или дори в расистка перспектива, която заслужава всеки жесток укор и решителна опозиция".

Китайските медии също отхвърлят нейните забележки, като Китайската икономическа мрежа предупреждава, че използването на "сблъсък на цивилизации" с мисълта за формиране на политика рискува низходяща спирала в американско-китайските отношения.

"Глобал Тйамс" обвинява Вашингтон, че се опитва да използва концепцията за западната цивилизация, за да обедини други страни срещу Китай.

"Основната цел на САЩ в вероятно да спечели западните страни, които да се присъединят към Вашингтон, за да ограничат Китай (но), с изключение на някои фанатични политически елити във Вашингтон, малко хора по света биха приветствали битки между цивилизации".

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с "дълбоко съжаление" ще отвърне на удара

Няма пробив и няма сделка, Тръмп нанася ефективен удар, но и на САЩ