Повечето китайци биха искали политическата им система да стане повече като на САЩ през следващите две десетилетия. Японците и германците обаче не мислят така, става ясно от проучване на Eurasia Group Foundation, цитирано от Аxios.

Държавите все още ли разглеждат американската демокрация като модел? Отговорите са разнообразни и изненадващи.

Повечето анкетирани китайци до известна степен (41%) или много (17%) положително гледат на САЩ, докато под 10% от китайците не гледат добре на Съединените щати.

Що се отнася до американската демокрация, само 1% гледат на нея много благосклонно, 42% - до известна степен благосклонно и 40% - неутрално.

70% от респондентите вярват, че САЩ трябва да се "фокусират върху пропуските в собствената си политическа система вместо да се съсредоточават върху политическите системи на другите държави". Повечето също искат "по-малко агресивна" външна политика на САЩ.

В момент, когато Вашингтон и Пекин подклаждат нова Студена война, не е логично да се установи, че повечето китайци всъщност смятат, че политическата и икономическата система на САЩ е "положителен пример за света".

Запитани коя е най-добрата политическа система, китайците посочват САЩ на второ място и Китай на първо.

Германците имат негативно виждане за САЩ, което частично е заради антипатията към Тръмп.

Само 19% смятат, че САЩ са направили света по-добро място през последните 20 г., а 23 на сто са на мнение, че американската демокрация е добър пример за света.

В Индия мнозинството гледат положително на САЩ (76%) и на американската демокрация (86%).

Нигерийците, поляците и бразилците също са с подобни виждания по отношение на САЩ.

При египтяните картината е смесена. На американската политическа система е гледано по-благосклонно от самите Съединени щати.

Най-поразяващи са данните от Япония. Само 2% гледат положително на САЩ и на американската демокрация. Също само 2% искат японската политическа система да е като на Съединените щати.

В осем държави, където има негативно мнение за САЩ, се посочват като основни причини управлението на Тръмп, намесата на страната в чужбина и икономическото неравенство.