Книгата на Доналд Тръмп "Изкуството на сделката" може да ви даде представа за това как той води преговори с Китай на фона на настоящата търговска война, пише БиБиСи в своя статия.

Една от неговите бизнес философии се нарича отрицателно мислене - очакване на най-лошия резултат и подготовка за него. "Винаги влизам в сделка, предвиждайки най-лошото", пише той. "Ако планирате най-лошото, ако можете да живеете с най-лошото, доброто винаги ще се погрижи за себе си."

Но дали САЩ наистина са подготвени за абсолютно най-лошото, на което е способен Китай?

В клип по Китайската централна телевизия, който вече е хит в китайските социални медии, анти-американското настроение изглежда е в своя връх. "Китай не желае, но не се страхува да се бори", казва водещият. "След 5000 години ветрове и бури, какви ли не трудности е преживяла великата китайска нация?"

Ако погледнем по-назад в историята на Китай, Пекин може и да изважда страница от древното стратегическо ръководство на Китай "Изкуството на войната". Както авторът Сун Дзъ съветва преди около 2500 години: "Ако опонентът ви е холеричен темперамент, се стремете да го дразните".

Ето какво може да направи Китай, за да "дразни" безспорно "холеричния темперамент" на президента Тръмп в тази търговска война.

Да продаде държавните облигации на САЩ

Китай е най-големият чуждестранен притежател на американски държавни облигации, известни като държавни ценни книжа, но през март ускори продажбата си на тези облигации с най-бързи темпове след две години и половина - според данни на Министерството на финансите на САЩ.

Пекин може да продължи да прави това - въпреки че това ще има определена цена и за тях

Ху Хижин, главен редактор на "Глобал Таймс", който е публикуван от официалния говорител на Комунистическата партия "Пийпъл'с Дейли", пише: "Китай може да спре да купува американски селскостопански продукти и енергия, да намалява поръчките на Боинг и да ограничава американската търговия с Китай. Учени обсъждат възможността за дъмпинг на американските държавни ценни книжа и как да го направят".

Анализаторите обаче твърдят, че това би навредило на Китай.

Казано с прости думи, ако Пекин продаде американските държавни ценни книжа, тогава той ще обезцени американския долар - и това потенциално би могло да дестабилизира икономиката на САЩ.

Но това не би било добре за Китай в дългосрочен план. Китай се нуждае от стабилна световна икономика, тъй като нейната икономика отслабва - така тази дестабилизация на САЩ би навредила на Китай.

Продажбата на американските държавни ценни книжа също би обезценило китайските холдинги.

Отслабване стойността на юана

Китайската валута се контролира, което означава, че не се търгува свободно. Централната банка ръководи къде трябва да бъде средата за валутата и след това се търгува около тези стойности.

Това вече е направено през последните дни, което според анализаторите е сигнал към пазара, че Китай е готов да използва валутата като инструмент за компенсиране на влиянието на американските мита.

Колкото по-слаба е китайската валута, толкова по-евтините са стоки й в САЩ. На теория това означава, че повече хора ще ги купуват, а китайските компании няма да страдат толкова много.

Но недостатъкът е, че вносът на Китай също ще стане по-скъп - това ще засегне стоки като петрол и други суровини, от които се нуждае, за да запази икономиката си. Това е деликатен баланс - и трудна позиция.

Ограничаване на чуждестранните инвестиции

Това е една област, в която Китай наистина може да затисне САЩ. Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са ключов фактор за икономическия растеж на Китай - и също така получават дивиденти от чуждестранните компании, които инвестират в Китай, въпреки предизвикателната бизнес среда.

Пекин обаче може да реши да направи средата още по-трудна. През 2018 г. Китай е вторият най-голям получател на ПЧИ в света и голяма част от тези пари идват от САЩ, дори когато търговската война между двете се засили.

Според докладите обаче, Националният съвет за развитие и реформа на Китай - централната агенция за планиране на страната - пое отговорността да решава, кой ще има право да инвестира в страната въз основа на критериите за национална сигурност.

Това е важен ход, защото сега съветът е еквивалент в някои отношения на Комитета за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS) - който оценява кои компании са рискови за сигурността и кои не.

Пекин ще определи най-новите стъпки на САЩ да отреже Huawei от пазарите като дискриминационни - и би могъл да затрудни американските компании да получат лицензи за работа в Китай, обявявайки закупуването на американски продукти като анти-патриотични и да задържат стоки на пристанища и митници.

Очаквайте повече американски фирми да се озоват под сериозен контрол, докато инвестират в Китай. Китай последователно заявява, че не иска да се конфронтира, казва, че САЩ са го притиснали в ъгъла.

Всъщност, дори и да разгледате американските стоки на стойност 60 млрд. долара, за които Пекин повиши митата тази седмица, за да отговори на САЩ, мащабът на увеличението на митата е по-малък от това, което се отчита, според Винеш Мотвани от Silk Road Research.

През декември Китай преустанови репресивните мита за превозни средства и авточасти, и това суспендиране се запази. Анализаторите коментира, че това е сигнал, че Пекин вероятно гледа положително към предстоящата среща на двамата лидери на Г-20 в Япония през юни.

И все пак, "Изкуството на войната" на Сун Дзъ съветва: "Нека плановете ви да бъдат тъмни и непроницаеми като нощта, а когато се раздвижите, ударете като мълния".

Вероятно, ако тези преговори през юни не минат добре, Китай си оставя достатъчно възможности за натиск и в бъдеще.