САЩ трябва да изпълнят изцяло своите ангажименти за намаляване на своя арсенал от ядрени оръжия многостранно или едностранно, преди да осъдят други страни, обясни говорителят на китайското външното министерство Лу Кан в отговор на изявление на ръководителя на американското военно разузнаване, че Китай планира да удвои своя ядрен арсенал.

Целият свят е загрижен за процеса на ядрено разоръжаване в САЩ, допълва той и коментира, че "Русия и Съединените щати като най-големите ядрени сили в света имат първостепенни ангажименти в намаляването на арсеналите с ядрени оръжия".

"Ние вярваме, че САЩ трябва да изпълняват задълженията си в тази област едностранно или многостранно, а не да правят изявления относно тези, които нямат отношение", обяснява дипломатът.

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

Размита е границата между отбрана и нападение

Генерал Робърт Ашли, директор на военното разузнаване на САЩ, който говори в сряда в Института Хъдсън във Вашингтон коментира, че през 2018 г. Китай е извършил повече тестове за балистични ракети в сравнение с други държави.

Той отбеляза, че Китай "с голяма вероятност поне ще удвои" арсенала си от ядрени бойни глави до 2029 година. Пентагонът изчислява, че понастоящем има около 250 такива бойни глави в служба на Китайската народно-освободителна армия.

Според Ашли, "Китай, подобно на Русия, работи по създаването на високоточни ядрени оръжия".

Той също така твърди, че "Китай скоро ще разгърне всички компоненти на (ядрената) триада."

Китай тренира и тества междуконтиненталните си ядрени ракети

Китай тренира и тества междуконтиненталните си ядрени ракети

Основната цел на ракетите е възпиране и улесняване на политически и дипломатически дискусии

По-рано, Министерството на външните работи на Китай съобщи, че няма да участва на потенциални разговори за сключване на ново ядрено споразумение между Русия и САЩ.

Според Китай, действията на САЩ в областта на ядреното възпиране се основават на двойни стандарти.

Пекин отбелязва, че Вашингтон постоянно настоява за намаляване на арсенала на други държави, но продължава да развива оръжията си за масово унищожение.

Според некласифициран доклад на Агенцията за военно разузнаване към Пентагона Пекин е постигнал огромен военен напредък през последните години, отчасти благодарение на вътрешни закони, които принуждават чуждестранните партньори да разкриват технически тайни в замяна на достъп до огромния пазар на Китай.

Япония разследва за възможни нарушения при ядрени опити в Русия

Япония разследва за възможни нарушения при ядрени опити в Русия

8 държави не са ретифицирали забраната за ядрени опити: САЩ, Израел, Индия, Иран, Китай, КНДР, Пакистан и Египет