Според Китай, действията на САЩ в областта на ядреното възпиране се основават на двойни стандарти. Пекин отбелязва, че Вашингтон постоянно настоява за намаляване на арсенала на други държави, но продължава да развива оръжията си за масово унищожение, съобщава външно министерство на Китай.

Говорителят на външното министерство Хуа Чунинг коментира посланието, че Вашингтон ще разчита на ядрено възпиране на Русия и Китай в новата си стратегия за развитие на системата за противоракетна отбрана.

"Чували сме много пъти, че Съединените щати изискват от други страни да намалят своите изследвания в областта на развитието на оръжията. Наред с това, Съединените щати също така заявяват, че ще продължат да разработват свои собствени оръжия за масово унищожение", обяснява представителят на Министерството на външните работи на Китай.

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

Пентагонът не може да спре с ПВО, атака от голяма ядрена сила, като Русия или Китай

"Надяваме се, че Съединените щати, като най-мощната световна сила, както и една от петте постоянни държави-членки на Съвета за сигурност на ООН, ще работят заедно с други постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН за насърчаване на световния мир и стабилност", добави тя.

По-рано във връзка с новата стратегия за развитието на системата за противоракетна отбрана на САЩ, висш служител в американската администрация заяви, че САЩ разчитат на ядрено възпиране срещу потенциалните ядрени заплахи от Китай и Русия.

САЩ обяви по-рано и че Китай е на прага да се въоръжи с някои от най-модерните оръжейни системи в света, а в някои случаи вече е изпреварил съперниците си.

Според некласифициран доклад на Агенцията за военно разузнаване към Пентагона Пекин е постигнал огромен военен напредък през последните години, отчасти благодарение на вътрешни закони, които принуждават чуждестранните партньори да разкриват технически тайни в замяна на достъп до огромния пазар на Китай.

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.

Хуа Чунинг описва и доклад на Пентагона, в който се посочва, че Китай принуждава чуждестранни фирми да предават технологии, които след това се използва за подобряване на военния капацитет като "непрофесионален, враждебен и предубеден".

Китай твърдо се противопоставя на доклада, който е "изключително непрофесионален и съдържа абсурдни обвинения". "Докладът пренебрегва фактите и показва манталитет от Студената война. Докладът спекулира с пътя на Китай, стратегическите ни намерения и отбраната", допълва тя.

"Китай призовава американските военни разумно и обективно да третират военното развитие на Китай и да запазят военните връзки между двете страни", обяснява Хуа Чунинг.

В доклада се споменава и въпросът с Тайван е свързан с "дългогодишният интерес на Пекин да принуди Тайван в обединение с континента и да спре всеки опит на Тайван да обяви независимост, е основният двигател за военната модернизация на Китай".

В отговор Хуа Чунинг подчертава, че тайванският въпрос е вътрешен въпрос, докато Китай призовава САЩ да се придържа сериозно към политиката за един Китай и да поддържа мира и стабилността в Тайванския проток.

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Имат обхват от 4500 километра и могат да стигнат до Гуам и Индонезия